E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23665
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1
1
1

Kā mantotās būves ierakstīt zemesgrāmatā un pārdot

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. jūlijā, 2021
Erna K.

Labdien! Kārtoju dokumentus, lai varētu mantot būves. Zeme, uz kuras atrodas ēkas, ir pašvaldībai piekritīga zeme, sanāk dalītais īpašums: zeme nav ierakstīta zemesgrāmatā. Gribu nokārtot mantojumu un pārdot būves, tika veikta ēku inventarizācija, bet izrādās, ka VZD vairāk būvju īpašumus neveido 4 ēkas. Kā tad ierakstīt būves zemesgrāmatā un pārdot ēkas? Vai sanāk, ka no sākuma vajag atsavināt zemi no pašvaldības? Kā ierakstīt būves ZM, ja īpašumam kadastrā nav numura, jo nav būvju īpašuma?

A
atbild:
11. augustā, 2021
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Dace Elksne, zvērināta notāre

Skaidrības labad sadalīsim jūsu uzdoto jautājumu divās daļās – par ēkām un zemi.

Lai ierakstītu zemesgrāmatā mantoto ēku (būvju) nekustamo īpašumu, jātiek izpildītiem diviem kritērijiem – ēkām jābūt kadastrāli uzmērītām, un jums jāiesniedz dokumenti, kas pierāda jūsu tiesības tās iegūt īpašumā. Zvērināta notāra jums izdotā mantojuma apliecība ir tikai noslēdzošais dokuments. Atbilstoši likumā “Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās” noteiktajam īpašuma ierakstīšanai nepieciešams iesniegt kādu no likumā minētajiem dokumentiem, kas apliecina mantojuma atstājēja tiesības uz ēkām. Atkarībā no jūsu faktiskās situācijas īpašuma tiesības pamatojošie dokumenti var būt ļoti dažādi un dažāda apmēra – šo jautājumu jums noteikti precīzāk spēs izskaidrot notārs, pie kura atrodas mantojuma lieta.

No jūsu uzdotā jautājuma grūti saprast, ko domājat ar frāzi, ka “VZD vairāk būvju īpašumus neveido 4 ēkas”. Ja esat konstatējusi, ka kāda ēka vairāk dabā neeksistē, tad jums jāvēršas piekritīgā novada būvvaldē un jāveic darbības, lai saņemtu aktu par būves neesamību dabā – šis dokuments būs pamats kādu ēku neiekļaušanai sastāvā.

Savukārt, ja ēkas eksistē, bet VZD neuzrāda tās kā mantojuma atstājējam piederošas, tad, visticamāk, trūkst kāda dokumenta, kas VZD dotu pamatu ēku piederības noteikšanai. Tā mēdz būt arī tehniski radusies problēma, ko var novērst VZD, iesniedzot sameklētos īpašuma tiesības pierādošos dokumentus. Kadastra numura neesamība nebūs problēma, jo šo numuru šobrīd VZD piešķir vienlaikus ar reģistrēšanu zemesgrāmatā. Svarīgi ir pārliecināties, ka ēkām ir piešķirti kadastra apzīmējumi, veikta inventarizācija un ir visi nepieciešamie īpašuma tiesības pierādošie dokumenti.

Neatkarīgi no tā, kur jūsu mantotais ēku (būvju) īpašums atrodas – lauku apvidos vai pilsētā –, normatīvie akti noteic, ka ēku (būvju) īpašniekam ir pirmpirkuma tiesības uz zemi zem ēkām. Svarīgi gan norādīt: lai šīs tiesības realizētu, visām uz zemesgabala esošajām ēkām zemesgrāmatā jābūt reģistrētām uz jūsu vārda, tāpat arī pašvaldībai jābūt reģistrējušai savas īpašuma tiesības uz zemi. Jebkurā gadījumā detalizētāku informāciju par to, kā izpērkama pašvaldības zeme zem ēkām, vienmēr var saņemt attiecīgajā pašvaldībā.

Katrā ziņā aicinu jūs vērsties pie zvērināta notāra klātienē, jo korektai šī jautājuma izvērtēšanai ir jāredz dokumenti, kas ir jūsu rīcībā, un jāizvērtē datubāzēs pieejamā informācija. Kamēr tas nav paveikts, var izdarīt tikai teorētiskus pieņēmumus. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas