E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23651
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Pamattiesību nodrošināšana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. jūlijā, 2021
Māra

Labdien! Vai pilsētas pašvaldības policijā ar sūdzību var vērsties tikai attiecīgajā pašvaldībā dzīvesvietu deklarējusī persona? Mana deklarētā dzīvesvieta ir Rīga, taču pandēmijas laikā uzturējos Jēkabpilī un par sabiedriskās kārtības un miera traucējumu vērsos ar sūdzību Jēkabpils pašvaldības policijā. Saņemot atbildi uz iesniegto sūdzību, sazinājos ar atbildes sagatavotāju, lai norādītu uz būtiskām faktu kļūdām atbildē. Atbildes sastādītāja man aizrādīja, ka esmu deklarēta Rīgā un ar niekiem traucēju policijas darbu.

A
atbild:
09. jūlijā, 2021

Saskaņā ar Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 1. pantu likuma mērķis ir panākt, lai ikviena persona būtu sasniedzama tiesiskajās attiecībās ar valsti un pašvaldību. Tas nozīmē, ka deklarētās dzīvesvietas adrese ir vieta, kur valsts un pašvaldības institūcijas var jūs sasniegt (korespondence u. c.).

Savukārt Latvijas Republikas Satversmes 97. pants noteic, ka ikvienam, kas likumīgi uzturas Latvijas teritorijā, ir tiesības brīvi pārvietoties un izvēlēties dzīvesvietu. Tādējādi jūsu dzīvesvietas izvēlei nav nekāda sakara ar jūsu sasniedzamību no valsts un pašvaldības institūciju puses. Jūsu atrašanās (dzīvošanas) fakts pēc deklarētās dzīvesvietas adreses neliedz jums īstenot savas pamattiesības un pamatbrīvības visā valsts teritorijā, kā arī nemazina jūsu tiesību aizsardzību kā tādu citās Latvijas Republikas pašvaldībās vai administratīvajās teritorijās.

Ja pašvaldības policijas amatpersona ir sniegusi jums atbildi, ar kuru atsakās izskatīt jūsu iesniegumu pēc būtības, tad minētais lēmums ir jāpārsūdz. Attiecīgi pašvaldības policijas pienākums ir nosūtīt jums lēmumu uz jūsu deklarētās dzīvesvietas adresi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas