E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23644
Lasīšanai: 4 minūtes
4
4

Vai parādnieks var atgūt piedzītos naudas līdzekļus

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. jūlijā, 2021
Māris

Labdien! Manam tēvam ir invaliditātes pensija, bet ir arī izveidojies parāds pie tiesu izpildītāja. Viņš uz pāris mēnešiem nonāca slimnīcā un nevarēja no sava konta izņemt naudu. Tagad, esot ārā, sakārtoja papīrus un varēja izņemt tikai minimālo summu. Vai ir kādas iespējas atgūt no tiesu izpildītāja vairāku mēnešu laikā iekrāto naudas summu? Jo pēc likuma viņi drīkst ieturēt mēneša ienākumus, nevis vairākos mēnešos iekrāto. Kā rīkoties šādā gadījumā, un vai ir kādas iespējas atgūt zaudēto naudas summu?

A
atbild:
08. jūlijā, 2021

Parādnieka pienākumi ir noteikti Civilprocesa likuma 552. pantā:

(1) Parādnieks pēc uzaicinājuma ierodas pie tiesu izpildītāja un sniedz paskaidrojumus par savu mantisko stāvokli un darbavietu, vienlaikus informējot par summām, uz kurām nevar vērst piedziņu (596. pants).

(2) Parādnieks paziņo tiesu izpildītājam par darbavietas vai deklarētās dzīvesvietas, deklarācijā norādītās papildu adreses vai dzīvesvietas maiņu nolēmuma izpildes laikā, kā arī par papildu ienākumu avotiem.

(3) Ja parādnieks pēc uzaicinājuma neierodas pie tiesu izpildītāja, atsakās dot paskaidrojumus vai nesniedz likumā noteiktās ziņas, tiesu izpildītājs var vērsties tiesā, lai tā izlemtu jautājumu par šīs personas atbildību. Tiesa var pieņemt lēmumu par parādnieka atvešanu piespiedu kārtā, kā arī uzlikt viņam naudas sodu: fiziskajai personai līdz 80 eiro, bet amatpersonai: līdz 360 eiro. Par tiesas lēmumu var iesniegt blakussūdzību.

(4) Ja tiek konstatēts, ka parādnieks sniedzis nepatiesas ziņas, tiesu izpildītājs nosūta iesniegumu prokuroram.

Konta apķīlāšana notiek saskaņā ar  Civilprocesa likuma 599.1 panta normām:

(1) Vēršot piedziņu uz parādnieka naudas līdzekļiem kredītiestādē vai pie cita maksājumu pakalpojumu sniedzēja, tiesu izpildītājs sagatavo un nosūta kredītiestādei vai citam maksājumu pakalpojumu sniedzējam rīkojumu par naudas līdzekļu apķīlāšanu rīkojumā norādītajā apmērā. Rīkojumu saskaņā ar kontu reģistra ziņām par parādnieka atvērtajiem kontiem nosūta attiecīgajai kredītiestādei vai maksājumu pakalpojumu sniedzējam.

(2) Šā panta pirmajā daļā minētajā rīkojumā tiesu izpildītājs attiecībā uz parādnieku – fizisko personu – vienai no kredītiestādēm vai maksājumu pakalpojumu sniedzējiem norāda šā likuma 1. pielikuma 3. punktā noteikto ierobežojumu (250 eiro vai 500 eiro atkarībā no parādsaistību veida, uzturlīdzekļu piedziņas gadījumā tie ir 250 eiro).

(6) Parādniekam – fiziskajai personai – ir tiesības informēt tiesu izpildītāju par kontu, kurā tam saglabājami kā neapķīlāti naudas līdzekļi šā likuma 1. pielikuma 3. punktā noteiktajā apmērā.

Ja bankas konts ir bloķēts, parādnieks varat vērsties ar pasi vai ID karti bankas filiālē un izņemt mēneša ietvaros 500 vai 250 eiro, atkarībā no tā, kāds ir parādsaistību veids.

Tā kā jūsu tēvs vairākus mēnešus neizņēma naudu no konta, varētu būt izveidojusies situācija, ka no konta kādi naudas līdzekļi ir noņemti.

Jūsu tēvs var mēģināt vērsties pie tiesu izpildītāja ar iesniegumu un, norādot situācijas apstākļus, lūgt atmaksāt naudas līdzekļus.

Tajā pašā laikā vēršam uzmanību uz apstākli, ka Tiesu izpildītāju likuma 152. panta trešā daļa nosaka: naudas līdzekļi, kas piedzīti no parādnieka un nododami piedzinējam, pārskaitāmi piedzinējam 10 dienu laikā no dienas, kad tie ieskaitīti zvērināta tiesu izpildītāja depozīta kontā, ja nav objektīvu iemeslu, kuru dēļ naudas līdzekļu pārskaitīšana atliekama.

Ja naudas līdzekļi jau būs pārskaitīti piedzinējam, tad tos atgūt faktiski vairs nebūs iespējams.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas