E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2360
Lasīšanai: 3 minūtes
1
5
1
5

Komerckravu pārvadātājam 95.kods ir vajadzīgs

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. maijā, 2013
Aiga Rungaine

Vai ir vajadzīgs kods 95, ja strādā ceļu būves firmā un pārvadā materiālus ceļu būvei, kā arī velk kompresoru. Paldies!

A
atbild:
30. maijā, 2013
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

No 2008.gada 10.septembra Eiropas Savienības valstīs, arī Latvijā, tika ieviesta ES direktīva, kas noteica izmaiņas autobusu (visu D kategorijas) vadītāju kvalifikācijas prasībās - iedalot viņus profesionālos un neprofesionālos.

Kravas automobiļu (visu C kategoriju) vadītājiem šīs izmaiņas stāsies spēkā šā gada 10.septembrī. Profesionāļiem vadītāja apliecībā attiecīgās kategorijas sadaļā tiks ierakstīts [95] papildinformācijas kods.

Uz autobusu vadītājiem, kas D1, D1E, D un DE kategoriju transportlīdzekļu vadītāja kvalifikāciju ieguva, sākot no 2008.gada 10.septembra, jaunais iedalījums attiecas no tās pašas dienas.

Personām, kas šo kategoriju transportlīdzekļu vadītāja kvalifikāciju ieguva līdz 2008.gada 9.septembrim, papildinformācijas kods (95) obligāti ir jāiegūst līdz 2013.gada 10.septembrim.

Autopārvadājumu likuma6.1 pants „Prasības attiecībā uz kravas pārvadājumus veicošo autovadītāju profesionālo kompetenci” nosaka:

(1) Kravas pārvadājumus ar kravas automobiļiem, kuru pilna masa pārsniedz 3,5 tonnas, atļauts veikt autovadītājiem, kuriem ir šo pārvadājumu veikšanai nepieciešamās profesionālās zināšanas. Iegūtās profesionālās zināšanas apliecina attiecīgs ieraksts transportlīdzekļu vadītāja apliecībā vai vadītāja kvalifikācijas kartē.

(2) No šā panta pirmajā daļā noteiktās prasības ir atbrīvoti autovadītāji, kas vada:

1) transportlīdzekļus, kuru maksimālais atļautais ātrums nepārsniedz 45 kilometrus stundā;

2) transportlīdzekļus, kurus izmanto vai kontrolē valsts bruņotie spēki, civilās aizsardzības dienests, ugunsdzēsības dienests un sabiedriskās kārtības uzturēšanas spēki;

3) transportlīdzekļus, kuriem veic braukšanas pārbaudi tehniskās attīstības, remonta vai apkopes mērķiem, vai pārbūvētiem transportlīdzekļiem, kuri vēl nav nodoti ekspluatācijā;

4) transportlīdzekļus, kurus izmanto ārkārtas situācijās vai kuri paredzēti glābšanas uzdevumu veikšanai;

5) transportlīdzekļus, kurus izmanto transportlīdzekļu vadīšanas nodarbībās, apmācot jebkuru personu, kas vēlas iegūt vadīšanas tiesības;

6) transportlīdzekļus, kurus izmanto nekomerciālai kravu pārvadāšanai;

7) transportlīdzekļus, ar kuriem pārvadā materiālus vai iekārtas, kuras vadītājs izmanto sava darba laikā, ja transportlīdzekļa vadīšana nav vadītāja galvenā darbības joma.

(3) Autovadītājiem nepieciešamās zināšanas kravas pārvadājumu veikšanai, kā arī sākotnējās un periodiskās apmācības kārtību nosaka Ministru kabinets.

Tā kā neietilpstat nevienā no minētajām izņēmuma kategorijām, nodarbojaties ar komerciāliem pārvadājumiem, arī Jums ir nepieciešams profesionālās kvalifikācijas apliecinājuma ieraksts transportlīdzekļu vadītāja apliecībā vai vadītāja kvalifikācijas kartē.

Sīkāk par tā iegūšanu varat izlasīt LV portālā skaidrojumā „Pārmaiņu laiks profesionālajiem šoferiem: kas jāzina jau tagad, un ko nedrīkst nokavēt”.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas