E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23454
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Reģistri
2
2

Biedru sapulces kompetencē ir valdes locekļu ievēlēšana un atsaukšana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūnijā, 2021
Sergejs Baltiņš

Labdien! jautājums par iesniegumu biedrības biedriem, iesnieguma teksts: “Iesniegums. 01.06.2021., Rīga. Ņemot vērā, ka ir uzsākta tiesvedība par biedru sapulces lēmumu leģitimitāti, tostarp jautājums par biedrības BS valdes ievēlēšanu, mēs, BS valdes locekļi 1, 2, 3, uzskatām šo par neuzticības izteikšanu esošajai biedrības BS valdei, tāpēc lūdzam BS biedrus izskatīt jautājumu par visu esošo BS valdes locekļu atsaukšanu no amata un lūdzam sarīkot jaunas BS valdes vēlēšanas tuvākajā BS biedru sapulcē. BS valdes locekļi 1, 2, 3, personīgie paraksti.” Precīzs teksts. Vai šāds, no biedrības valdes puses personīgi parakstīts iesniegums, ir atzīstams par biedrības valdes locekļu atkāpšanos no turpmākas savu funkciju pildīšanas ar šī iesnieguma datumu? Ir radies strīds par šo, vai valdes locekļi pēc šāda dokumenta iesniegšanas biedriem var turpināt savu pienākumu pildīšanu vai nevar. Paldies!

A
atbild:
21. jūnijā, 2021
Olga Lauva
juriste

Valde ir sabiedrības izpildinstitūcija. Valdes locekļu ievēlēšanas un atsaukšanas kārtību paredz Komerclikums un Biedrību un nodibinājuma likums (turpmāk – likums).

Likuma 34. pants paredz, ka biedrības augstākā institūcija ir biedru sapulce. Biedru sapulces kompetencē ietilpst valdes un revīzijas institūciju locekļu ievēlēšana un atsaukšana, ja statūtos šādas tiesības nav piešķirtas citai pārvaldes institūcijai. Biedru sapulcei ir tiesības pieņemt arī tādus lēmumus, kas ietilpst valdes un citu statūtos paredzēto institūciju kompetencē, ja statūtos nav noteikts citādi.

Pamatojoties uz likuma 35. panta pirmās daļas 2. punktu, biedru sapulces kompetencē ir valdes locekļu ievēlēšana un atsaukšana. Līdz ar to, kamēr valde sabiedrības noteiktajā kārtībā nav atsaukta, valdes locekļi var turpināt savu pienākumu pildīšanu. Likuma 45. panta otrā daļa paredz, ka valdes locekli var atsaukt institūcija, kas šo valdes locekli ievēlējusi, vai biedru sapulce. Statūtos var būt paredzēts, ka valdes locekli var atsaukt tikai tad, ja tam ir svarīgs iemesls. Par šādu iemeslu jebkurā gadījumā uzskatāma pienākumu neizpilde vai nepienācīga izpilde, nespēja vadīt biedrību, kaitējuma nodarīšana biedrības interesēm, kā arī uzticības zaudēšana.

Tāpat valdes loceklis var jebkurā laikā iesniegt biedrībai paziņojumu par valdes locekļa amata atstāšanu.

Valdes locekļa ievēlēšana vai viņa pilnvaru izbeigšanās piesakāma ierakstīšanai reģistrā, pieteikumam pievienojot biedru sapulces vai citas statūtos noteiktās institūcijas protokola izrakstu ar lēmumu par valdes locekļa ievēlēšanu, pievienojot tam valdes locekļa rakstveida piekrišanu būt par valdes locekli, vai viņa atsaukšanu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas