E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23399
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Drošība

Par personas vajāšanu draud kriminālatbildība

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. jūnijā, 2021
Liene

Labdien! Janvārī pateicu vienai personai, ka nevēlos vairs tikties un kontaktēties ar viņu. Bijām tikai paziņas, nekādu attiecību mums nebija, lai gan otra persona atzina, ka ir kādas jūtas pret mani. Kopš janvāra šī persona man nemitīgi raksta un zvana. Esmu jau vairākkārt pateikusi, lai man liek mieru, kā arī nobloķējusi visos sociālajos tīklos un telefonā, taču tāpat persona ar mani cenšas sazināties regulāri līdz pat šai dienai. Šī persona zina, kur es strādāju, un jau vairākas reizes ir atstājusi man kādas ziņas darbā. Saprotu, ka šis cilvēks nav pie pilna saprāta, un neesmu droša par savu dzīvību. Kad pēdējā reizē persona man atstāja ziņu darbā, tikos ar viņu, lai aci pret aci varētu pateikt, lai liek man mieru. Šī tikšanās bija 8. martā. Tikšanās beigās persona nelaida mani mājās, fiziski stāvot priekšā manam transportlīdzeklim, vairākas reizes lūdzu, lai paiet malā, bet tas nenotika. Zvanīju arī policijai, bet tā nebija palīgs šajā situācijā, vai arī situācija viņiem nelikās nopietna. Beigās ar viltu tiku savā transportlīdzeklī, bet bija jāizmanto arī pašaizsardzība, pagrūžot šo cilvēku malā. Pēc šīs tikšanās domāju, ka persona liks man mieru, bet nepagāja ne divas nedēļas un persona man atkal raksta tā, it kā nekas nebūtu noticis. Vai ir iespējams pieteikt tikšanās/sazināšanās liegumu pret šo personu?

A
atbild:
17. jūnijā, 2021
Olga Lauva
juriste

Jūsu aprakstītā situācija, iespējams, satur vajāšanas pazīmes, ko var pārbaudīt ar Kriminālprocesa likumā paredzētajām metodēm un līdzekļiem. Tāpēc jums ir tiesības vērsties Valsts policijā ar iesniegumu. Kontaktinformācija ir atrodama mājaslapā: https://www.vp.gov.lv/lv/ka-zinot-policijai. Valsts policijā personai ir tiesības vērsties jebkurā situācijā, ja persona uzskata, ka pret viņu ir izdarīts noziedzīgs nodarījums.

Noziedzīgā nodarījuma pazīmes paredzētas Krimināllikuma 132.1 pantā, proti, par vairākkārtēju vai ilgstošu citas personas izsekošanu, novērošanu, draudu izteikšanu šai personai vai nevēlamu saziņu ar šo personu, ja tai ir bijis pamats baidīties par savu vai savu tuvinieku drošību, soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Vajāšana ir atkārtota draudīga izturēšanās, kas attiecīgajai personai iedveš bailes, piemēram, tā var būt vairākkārtēja citas personas izsekošana, iesaistīšanās nevēlamā saskarsmē ar citu personu vai paziņošana citai personai par to, ka tā tiek novērota, kā arī fiziska sekošana vardarbības upurim, ierodoties viņa darbavietā, sporta vai izglītības iestādē, un sekošana personai virtuālajā vidē (tērzētavās, sociālo tīklu mājaslapās u. tml.).

Vēršoties policijā, būtiska šādās situācijās ir arī pierādījumu fiksēšana. Vēlams, lai apdraudētā persona fiksē sistemātiski izteiktos draudus, piemēram, saglabājot mobilajā telefonā īsziņas ar izteiktajiem draudiem vai jebkuru citu saraksti, kas liecinātu par to, ka persona tiek vajāta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas