E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23303
Lasīšanai: 4 minūtes
1
2
1
2

Dzīvojamo ēku pārvaldnieka kompetence

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. maijā, 2021
Agnese

Labdien! Esmu dzīvokļa īpašniece tikko iegādātam dzīvoklim, un pirms atslēgu saņemšanas man jāparaksta līgums ar konkrētu apsaimniekotāju, bet mulsina līgumā teiktais, ka pirms ievākšanās savā dzīvoklī man ir jāiemaksā 500 EUR depozīts, kas tiek ieturēts 6 mēnešus, gadījumam, ja es ievākšanās brīdī radu bojājumus ēkai, skrāpējumus kāpņu telpā utt. Vai apsaimniekotājs vispār var tā rīkoties un pieprasīt depozītu? Un ieturēt tik ilgi? Nezinu nevienu, kurš ievāktos 6 mēnešu periodā. Lūdzu, palīdziet, pirms esmu spiesta parakstīt šādu līgumu.

A
atbild:
16. jūnijā, 2021

Apsaimniekotāja (dzīvojamās mājas pārvaldnieka) tiesības un pienākumus nosaka Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums. Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas līgumu slēdz dzīvokļu īpašnieku kopība (vai tās pilnvarotie pārstāvji) un pārvaldnieks. Pārvaldīšanas līgumā ir iekļaujamas ziņas, kas paredzētas Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 11. pantā. Likuma 10. panta 2. daļa noteic, ka dzīvojamās mājas īpašnieks uzdod pārvaldniekam pārvaldīšanas uzdevumu, rakstveidā noslēdzot ar viņu dzīvojamās mājas pārvaldīšanas līgumu (turpmāk – pārvaldīšanas līgums). Dzīvokļu īpašnieki pārvaldīšanas līgumu slēdz saskaņā ar dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu, kas pieņemts Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktajā kārtībā. Noslēgtais pārvaldīšanas līgums ir saistošs ikvienam dzīvokļa īpašniekam.

Tātad no minētā izriet, ka nama pārvaldniekam saskaņā ar rakstiski noslēgtu līgumu ir uzticēts nodrošināt dzīvojamās ēkas pārvaldīšanai obligāti veicamās darbības un citas pārvaldīšanas darbības. Tādējādi mājas pārvaldnieka tiesību un pienākumu loku nosaka likums (tiesību akti) un līgums.

Ņemot vērā jautājumā uzdoto, namu pārvaldnieka tiešajos pienākumos neietilpst naudas iekasēšana depozīta veidā par iespējamajiem zaudējumiem (kuri vēl nav nodarīti). Šādas darbības pavisam noteikti iziet ārpus namu pārvaldīšanas (apsaimniekošanas) kompetences, un šādu prasību izvirzīšana līgumā (vai vispār) pirmšķietami ir uzskatāma par prettiesisku.

Līgums saskaņā ar Civillikuma ceturtās daļas “Saistību tiesības” 1511. pantu ir ikkatra vairāku personu savstarpēja vienošanās par kādu tiesisku attiecību nodibināšanu, pārgrozīšanu vai izbeigšanu. Līgums šaurākā (šeit pieņemtajā) nozīmē ir vairāku personu savstarpējs ar vienošanos pamatots gribas izteikums, kura mērķis ir nodibināt saistību tiesības (1401. p.). Līgumā iesaistītajām pusēm līgumiskajās attiecībās ir jāiesaistās brīvprātīgi, bez maldiem, draudiem vai spaidiem no jebkādas puses (šādā gadījumā līgums var tikt atzīts par spēkā neesošu).

Ņemot vērā minēto, aicinām jūs neparakstīt līgumu, kurš ir pretējs normatīvos aktos paredzētajam tvērumam (pārvaldnieka vai dzīvokļu īpašnieku kompetencei), jūsu interesēm un gribai. Nama apsaimniekošanas funkciju pārvaldnieks var veikt arī bez rakstiski noslēgta līguma ar jums (jauno īpašnieku). Bez šaubām, minētais fakts (līguma neslēgšana) neatceļ jūsu pienākumus segt dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumus, kā arī norēķināties par saņemtajiem pakalpojumiem. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 91 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas