Vai cilvēks pats savai lietošanai var ražot stipros alkoholiskos dzērienus (40–70 grādi)? Zināms, ka drīkst ražot vīnu un alu, bet neatrodu informāciju par citiem alkoholiskajiem dzērieniem.
Alkoholisko dzērienu aprites likuma 9. panta pirmā daļa noteic, ka alkoholisko dzērienu ražošana mājas apstākļos, izejvielu sagatavošana, iegāde vai uzglabāšana alkoholisko dzērienu izgatavošanai mājas apstākļos, kā arī to ražošanai paredzētu aparātu, ierīču, iepakojuma, etiķešu, korķu un vāciņu izgatavošana vai uzglabāšana ir aizliegta. Izņēmums ir alus, vīns un citi likuma “Par akcīzes nodokli” 3. panta ceturtās daļas 1. punktā minētie raudzētie dzērieni (alkoholiskie dzērieni, kuros faktiskais spirta daudzums ir 1,2–15 tilpumprocenti un galaproduktā esošais spirts radies vienīgi rūgšanas procesā), kurus lieto personiskajam patēriņam.
Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļa vietnē ir atrodama paskaidrojoša informācija “Ar stipro alkoholisko dzērienu ražošanu drīkst nodarboties tikai licencētas personas”.
Ar stipro alkoholisko dzērienu ražošanu drīkst nodarboties tikai licencēti komersanti alkoholisko dzērienu ražotnēs, kurām piešķirts akcīzes preču noliktavas statuss. Minētā prasība attiecināma arī uz tā dēvētajiem “mājražotājiem”, kas no augļiem, ogām u. c. saimniecībā izaudzētiem produktiem ražo spirtu saturošus alkoholiskos dzērienus realizācijai.
Stipro dzērienu ražošana mājas apstākļos personiskām vajadzībām bez licences un bez pašvaldības atļaujas ir likumpārkāpums.
Papildus varat iepazīties ar Pārtikas un veterinārā dienesta publicēto informāciju.
Viena kalendāra mēneša ietvaros sniedzam 300 e-konsultācijas.
Tā kā limits ir sasniegts, jautājumu varēsi iesniegt, sākot no nākamā mēneša 1.dienas.
Iespējams, ka atbilde uz līdzīgu jautājumu jau ir sniegta, tāpēc izmanto e-konsultāciju meklētāju!