E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25476
Lasīšanai: 2 minūtes
5
5

Kādus izdevumus var ietvert saimnieciskās darbības izdevumos

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. februārī, 2022
Nils

Labdien! Vai saimnieciskās darbības veicējs izdevumos var likt līzinga ikmēneša maksājumu par auto, ar kuru tiek veikta saimn. darb.? Piemēram, par auto ik mēnesi jāmaksā 200 eiro. Vai ikgadējās auto tehniskās apskates izmaksas var likt izdevumos? Vai OCTA var likt izdevumos?

A
atbild:
14. februārī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saimnieciskās darbības veicējs ienākumu no saimnieciskās darbības aprēķina kā ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpību. Izdevumos var rēķināt tikai tos izdevumus, kas saistīti ar saimniecisko darbību.

Saimnieciskās darbības izdevumu uzskaitījums ar nodokli apliekamā ienākuma noteikšanai ir sniegts likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11. pantā, tajā skaitā ir procentu maksa par banku kredīta vai līzinga pakalpojumu izmantošanu. Trešās daļas 15. punktā norādīts, ka tie ir arī citi šajā pantā neminētie izdevumi, kas saistīti ar saimniecisko darbību un nepieciešami tās nodrošināšanai, saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem.

MK noteikumos Nr. 899 “Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normu piemērošanas kārtība”” noteikts, ka atbilstoši likuma 11. panta trešās daļas 15. punktam fiziskā persona, kas veic saimniecisko darbību, ir tiesīga ar saimnieciskās darbības ienākuma gūšanu saistītajās izmaksās ietvert civiltiesiskās apdrošināšanas prēmiju maksājumus un izdevumus par saimnieciskajā darbībā izmantotā transportlīdzekļa valsts tehnisko apskati proporcionāli apdrošināšanas periodā vai periodā, uz kuru attiecas tehniskā apskate, saimnieciskās darbības vajadzībām nobraukto kilometru īpatsvaram.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas