E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23177
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Neslavas celšana un bērnu interešu aizsardzība

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. maijā, 2021
Dzintra

Labdien! Vīrs un vīra māsa emocionāli mani aizskar, bērnu priekšā saucot par alkoholiķi un narkomāni, kā arī savu radu starpā uzskata, ka esmu narkomāne un alkoholiķe. Vīra māsa pirms gada ir fiziski iesitusi pļauku, nebijām tikušās 10 mēnešus, kad ieradās ciemos pie sava brāļa (mana vīra) un ar varu centās ielauzties pa durvīm, atkal vecākā bērna klātbūtnē saukājot par narkomāni un alkoholiķi, no kuras jāglābj bērni un jābeidz auklēties. Narkotikas nelietoju, ir gadījumi, kad vairāk ir iedzerts alkohols, bet man ir atalgots darbs un neesmu iekļauta nekādā uzskaitē vai pieļāvusi kādu pārkāpumu, atrodoties alkohola reibumā. Līdz ar to nākas dzert ārsta izrakstītus nervus nomierinošus medikamentus. Visa pamatā bija laulības pārkāpšana no abām pusēm pirms pāris gadiem, nespējot vienoties par dzīvošanu atsevišķi. Notiek regulāra emocionāla aizskaršana vārdiski bērnu klātbūtnē. Kur man vērsties?

A
atbild:
29. jūnijā, 2021
Olga Lauva
juriste

Atbilstoši Kriminālprocesa likuma 370. pantam kriminālprocesu ir pamats uzsākt tikai tad, ja ir noticis noziedzīgs nodarījums, savukārt noziedzīga nodarījuma jēdziens ir ietverts Krimināllikuma 6. pantā. Krimināllikuma 157. panta pirmā daļa paredz atbildību par neslavas celšanu, t. i., par apzināti nepatiesu, otru personu apkaunojošu izdomājumu tīšu izplatīšanu iespiestā vai citādā veidā pavairotā sacerējumā, kā arī mutvārdos, ja tā izdarīta publiski (neslavas celšana), soda ar piespiedu darbu vai ar naudas sodu. Ja, vēršoties policijā, nebūs pamata kriminālprocesam, savas tiesības un likumīgās intereses jums ir tiesības aizstāvēt tiesā civilprocesuālā kārtībā.

Civillikuma 2352.1 pants paredz, ka ikvienam ir tiesības prasīt tiesas ceļā atsaukt ziņas, kas aizskar viņa godu un cieņu, ja šādu ziņu izplatītājs nepierāda, ka tās atbilst patiesībai. Ja kāds prettiesiski aizskar personas godu un cieņu mutvārdiem, rakstveidā vai ar darbiem, tad viņam jādod atlīdzība (mantiska kompensācija). Atlīdzības apmēru nosaka tiesa.

Domājot par bērnu interešu aizsardzību, būtu jāvēršas bāriņtiesā ar iesniegumu. Bāriņtiesu likuma 19.1 pants paredz: ja bērna vecāks vai aizbildnis objektīvu iemeslu dēļ nav iesniedzis bērna interesēs tiesai pieteikumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību, bāriņtiesa bērna interesēs iesniedz šo pieteikumu tiesai, ja:

  • pret bērnu ir vērsta jebkāda fiziska, seksuāla vai psiholoģiska vardarbība vai vardarbīga kontrole;
  • saņemtas ziņas par iespējamu pret bērnu vērstu fizisko, seksuālo vai psiholoģisko vardarbību vai vardarbīgu kontroli;
  • pret personu, kas pastāvīgi dzīvo kopā ar bērnu, ir vērsta jebkāda fiziska, seksuāla, psiholoģiska vai ekonomiska vardarbība;
  • saņemtas ziņas par iespējamu fizisko, seksuālo, psiholoģisko vai ekonomisko vardarbību pret personu, kas pastāvīgi dzīvo kopā ar bērnu.

Šā panta pirmajā daļā minēto pieteikumu iesniedz tā bāriņtiesa, kuras darbības teritorijā konstatēts kāds no šā panta pirmajā daļā minētajiem apstākļiem vai kuras darbības teritorijā bērns dzīvo.

Ja tiesas lēmumā par pagaidu aizsardzību pret vardarbību noteiktajā termiņā prasība nav celta vai pantā minētā tiešā vai netiešā vardarbība nav novērsta citā veidā, bāriņtiesa var izvērtēt bērna vecāka vai aizbildņa rīcības atbilstību bērna interesēm.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas