E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23166
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Vecāku lēmumu pieņemšana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. maijā, 2021
Katrīna

Labdien! Ir radusies sarežģīta situācija, un vēlos saprast, kā man šobrīd labāk rīkoties. Es strādāju privātajā pirmsskolas izglītības iestādē par pedagoga palīgu, un ar 1. jūniju mainīsies darba laiks: vienu dienu jābūt no 7.00, otru dienu jāstrādā līdz 19.00. Pašai man ir meita, kura apmeklē pašvaldības bērnudārzu 15 min attālumā no manas darbavietas. Mainoties darba grafikam, vairs nevarēšu fiziski bērnu aizvest uz bērnudārzu un izņemt no tā. Meitu audzinu viena un nodrošinu viņai visu viena pati. Meitas tēvs meitu satiek pēc tiesas lēmuma četras dienas mēnesī sestdienās/svētdienās: respektīvi, ik pēc divām nedēļām. Esmu runājusi darbā ar vadību, ka man ir iespēja meitu laist pie manis privātajā bērnudārzā, bet tikai blakus grupiņā. Piebildīšu, ka no manas darbavietas dzīvojam 2 min attālumā, bet pašvaldības bērnudārzs ir pavisam uz citu pusi 15–20 min attālumā, blakus uzreiz meitas tēva mājai. Tātad es vēlos meitu pārcelt pie sevis privātajā bērnudārzā, lai varētu turpināt strādāt, nevis palikt bez darba, un mums abām tā arī būtu labāk, turpat pie mājām. Bērnu es varētu gan aizvest, gan izņemt no bērnudārza, turpinot ierasto ikdienas gaitu. Bet, paziņojot tēvam, ka taisos mainīt bērnudārzu, un pamatojot, kāpēc, viņš uzreiz draud, ka to tā neatstās, viņš to nepieļaušot utt. Meitai esot jāapmeklē pašvaldības bērnudārzs, jo, mainot tagad uz privāto, tas viņai būšot ceturtais bērnudārzs jau. Bet te ir runa par to, ka meitas tēvs grib tā, lai viņam ir ērtāk, citreiz piektdienas vakaros izņem bērnu no bērnudārza turpat pie savas mājas, nekur tālāk nav jāiet. Piebildīšu: par bērnu ikdienā neinteresējas, audzināšanā nepiedalās, ja ir bijusi vajadzīga palīdzība, to vienmēr atsaka vai ignorē. Meitu audzinu viena un visu arī nodrošinu viņai viena pati, tēvs nekur neiesaistās un nepiedalās. Jā, uzturlīdzekļus skaita, bet negribīgi, katru mēnesi kavē un maina datumus, meklē atrunas utt. Uzskatu: ja bērns dzīvo pie manis un kopš dzimšanas es pārsvarā audzinu viņu viena, tad man būtu galavārds par pirmsskolas izglītības iestādi. Tā nav cita pilsēta vai valsts, bet cits bērnudārzs, kurš būtu mums ar meitu turpat blakus, es varētu turpināt mierīgi strādāt savā darbavietā. Vai man ir tiesības bērnu pārcelt uz citu bērnudārzu, kas būtiski ietekmē mūsu nākotni, ja tēvs ir kategoriski pret to? Tikai tāpēc, lai pašam būtu ērtāk, nerēķinoties ar to, kā ir mums ar meitu. Viņš draud utt. Dzīvesvietu nemainīsim, bet tikai izglītības vietu, kas ir turpat tajā pašā rajonā, kur dzīvo meitas tēvs. Es nodrošinu bērna un savas vajadzības/intereses. Vai tēvs var ietekmēt manu lēmumu par pirmsskolas maiņu? Vai man par to var būt problēmas, kā viņš saka? Liels paldies jau iepriekš!

A
atbild:
30. jūnijā, 2021
Olga Lauva
juriste

Atbilstoši Civillikuma 178. pantam kopā dzīvojoši vecāki aizgādību īsteno kopīgi.

Ja vecāki dzīvo šķirti, vecāku kopīga aizgādība turpinās. Bērna aprūpi un uzraudzību īsteno tas no vecākiem, pie kura bērns dzīvo.

Jautājumos, kas var būtiski ietekmēt bērna attīstību, vecāki lēmumu pieņem kopīgi. Vecāku domstarpības izšķir bāriņtiesa, ja likumā nav noteikts citādi.

Vecāku kopīga aizgādība izbeidzas, kad, pamatojoties uz vecāku vienošanos vai tiesas nolēmumu, tiek nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība.

Atsevišķas aizgādības gadījumā vecākam, kuram tā ir nodibināta, ir tiesības lemt par būtiskiem jautājumiem, kas saistīti ar bērna dzīvi, piemēram, par dzīvesvietas, izglītības iestādes izvēli, ģimenes ārsta maiņu.

Bāriņtiesu likuma 19. panta otrā daļa paredz, ka bāriņtiesa izšķir vecāku domstarpības bērna aizgādības jautājumos (izņemot domstarpības par bērna dzīvesvietas noteikšanu) un, ja nepieciešams, pieņem lēmumu. Praksē šādi aizgādības domstarpību jautājumi ir vecāku nespēja vienoties, piemēram, par izglītības iestādes vai ģimenes ārsta izvēli. Tādos gadījumos uz viena vecāka iesnieguma pamata bāriņtiesa var ierosināt administratīvo lietu. Pēc informācijas noskaidrošanas un dokumentu apkopošanas bāriņtiesa nozīmē lietas izskatīšanu sēdē un koleģiāli lemj, vai viena vai otra vecāka prasītais atbilst bērna interesēm.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 207 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas