E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2311
Lasīšanai: 3 minūtes

Pilnvara bērna ceļošanai

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. maijā, 2013
Evija Kurzemniece

Vēlos noskaidrot. Vai ja bērns lido uz ārzemēm ir jābūt abu vecāku parakstiem uz pilnvaras?

A
atbild:
09. maijā, 2013
Zanda Lielbārde
LV portāls

Cik var saprast, tad bērns ceļos viens, nevis kāda no vecākiem pavadībā. Kārtību, kādā bērni šķērso valsts robežu paredz MK noteikumi Nr.721 ”Kārtība, kādā bērni šķērso valsts robežu”.

Ja bērns ir Latvijas pilsonis un ceļo vecāka, kurš arī ir Latvijas pilsonis, pavadībā, tad pilnvara nav vajadzīga. Viss, kas nepieciešams ceļošanai, ir derīga pase un tā vecāka ceļošanas dokuments ar ierakstu par radniecību ar šo bērnu, kurš pavada bērnu, vai bērna dzimšanas apliecība vai tās notariāli apliecināta kopija, ja bērnu pavadošā vecāka ceļošanas dokumentā nav ieraksta par radniecību ar šo bērnu.

Savukārt vismaz viena vecāka (LV pilsoņa) pilnvara būs vajadzīga tad, ja bērns ceļo viens vai citas (pilnvarotas) personas pavadībā. 

MK noteikumu 721 6.punkts paredz: pilnvara nepieciešama arī tad, ja bērnam, kurš ir Latvijas valstspiederīgais, neviens vecāks nav Latvijas pilsonis, Latvijas nepilsonis, Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Ekonomikas zonas valsts vai Šveices Konfederācijas pilsonis vai ir bezvalstnieks, kam piešķirts bezvalstnieka statuss Latvijas Republikā, Eiropas Savienības dalībvalstī, Eiropas Ekonomikas zonas valstī vai Šveices Konfederācijā.

Tātad - ja bērns izceļo no valsts patstāvīgi, viņam ir jāuzrāda notariāli apliecināta vismaz viena vecāka piekrišana bērna patstāvīgai izceļošanai no valsts, bet, izceļojot no valsts pilnvarotās personas pavadībā, uzrāda notariāli apliecinātu vismaz viena vecāka pilnvaru bērna izceļošanai no valsts šīs pilnvarotās personas pavadībā.

Ja bērna vecāks, kurš ir tiesīgs dot pilnvaru bērna izceļošanai no valsts pilnvarotas personas pavadībā, nav sasniedzams vai atsakās dot pilnvaru, bērns var izceļot no valsts citas personas pavadībā, uzrādot bāriņtiesas lēmumu par atļauju bērnam izceļot no valsts attiecīgās personas pavadībā.

Tātad – ja pieņemam, ka esat Latvijas valstspiederīgie un bērns šķērso ārējo robežu viens vai ar pavadoni, nevis kādu no vecākiem, jābūt līdzi bērna pasei un vismaz viena vecāka notariāli apliecinātai pilnvarai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 118 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas