E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23653
Lasīšanai: 8 minūtes
2
2

Parādnieka tiesības un pienākumi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. jūlijā, 2021
Rolands

Labdien! Esmu karavīrs, un man zvērināts tiesu izpildītājs uzlika liegumu kontam: tas ir pieejams iztikas minimumam 500 eiro. Sazvanījos ar tiesu izpildītāju, atbild palīdze, kura apgalvo, ka konts būs bloķēts, kamēr netiks atmaksāta summa 718,80 eiro. Es atbildēju: lai sūta rīkojumu uz darbu naudas piedzīšanai un grāmatvedis likumā noteiktos procentus skaitīs. Konts netika atbloķēts, bet algas ieskatīšanas dienā summa, kura ir piedzenama, tika noņemta. Tas ir vairāk, nekā likums to nosaka. Bet karavīra algā ietilpst pabalsts, uzturdevas un dzīvokļa kompensācija, kuru nevar ieturēt tiesu izpildītājs. Respektīvi, no manas pamatalgas 850 eiro (pēc nodokļu nomaksas) + 440 eiro neapliekamais pabalsts. Tas ir, sanāk, ka man novilka visu naudu. Kā rīkoties šādā situācijā? Vai man tagad ir tiesā jāiesūdz zvērināts tiesu izpildītājs, par to, ka viņš pārkāpj ieturējumu veikšanu no darba samaksas, kas notiek saskaņā ar Civilprocesa likuma 594. panta nosacījumiem?

A
atbild:
15. jūlijā, 2021

Nezinot visus lietas faktiskos apstākļus un to, kas konkrēti ir pārrunāts ar tiesu izpildītāju vai viņa palīgu, varam sniegt vispārīgu atbildi.

Parādnieka pienākumi ir noteikti Civilprocesa likuma 552. pantā:

(1) Parādnieks pēc uzaicinājuma ierodas pie tiesu izpildītāja un sniedz paskaidrojumus par savu mantisko stāvokli un darbavietu, vienlaikus informējot par summām, uz kurām nevar vērst piedziņu (596. pants).

(2) Parādnieks paziņo tiesu izpildītājam par darbavietas vai deklarētās dzīvesvietas, deklarācijā norādītās papildu adreses vai dzīvesvietas maiņu nolēmuma izpildes laikā, kā arī par papildu ienākumu avotiem.

(3) Ja parādnieks pēc uzaicinājuma neierodas pie tiesu izpildītāja, atsakās dot paskaidrojumus vai nesniedz likumā noteiktās ziņas, tiesu izpildītājs var griezties tiesā, lai tā izlemtu jautājumu par šīs personas atbildību. Tiesa var pieņemt lēmumu par parādnieka atvešanu piespiedu kārtā, kā arī uzlikt viņam naudas sodu: fiziskajai personai līdz 80 eiro, bet amatpersonai – līdz 360 eiro. Par tiesas lēmumu var iesniegt blakussūdzību.

(4) Ja tiek konstatēts, ka parādnieks sniedzis nepatiesas ziņas, tiesu izpildītājs nosūta iesniegumu prokuroram.

Tiesu izpildītājs bankas kontu apķīlā saskaņā ar Civilprocesa likuma 599.1 panta normām:

(1) Vēršot piedziņu uz parādnieka naudas līdzekļiem kredītiestādē vai pie cita maksājumu pakalpojumu sniedzēja, tiesu izpildītājs sagatavo un nosūta kredītiestādei vai citam maksājumu pakalpojumu sniedzējam rīkojumu par naudas līdzekļu apķīlāšanu rīkojumā norādītajā apmērā. Rīkojumu saskaņā ar kontu reģistra ziņām par parādnieka atvērtajiem kontiem nosūta attiecīgajai kredītiestādei vai maksājumu pakalpojumu sniedzējam.

(2) Šā panta pirmajā daļā minētajā rīkojumā tiesu izpildītājs attiecībā uz parādnieku – fizisko personu – vienai no kredītiestādēm vai maksājumu pakalpojumu sniedzējiem norāda šā likuma 1. pielikuma 3. punktā noteikto ierobežojumu (250 eiro vai 500 eiro atkarībā no parādsaistību veida).

(6) Parādniekam – fiziskajai personai – ir tiesības informēt tiesu izpildītāju par kontu, kurā tam saglabājami kā neapķīlāti naudas līdzekļi šā likuma 1. pielikuma 3. punktā noteiktajā apmērā.

Kamēr parādnieka konts ir bloķēts, persona var ar pasi vai ID karti izņemt skaidrā naudā bankas filiālē 500,00 eiro vai 250,00 eiro mēneša ietvaros, atkarībā no parādsaistību veida.

Jums vajadzētu vērsties pie tiesu izpildītāja ar oficiālu iesniegumu ar lūgumu atbloķēt bankas kontu, norādot, ka uz to saņemat darba samaksu, pievienojot iesniegumam klāt bankas konta pārskatu par pēdējiem 3 mēnešiem, lai tiesu izpildītājs varētu par to pārliecināties. Tāpat, ja tiesu izpildītājs gadījumā ir vērsis piedziņu uz naudas līdzekļiem, uz kuriem pēc likuma nevar vērst piedziņu, tiesu izpildītāju par to ir jāinformē. Tiesu izpildītājs apķīlājot bankas kontu, neredz to, kādi naudas līdzekļi tajā tiek saņemti un ieskaitīti.

Tiesu izpildītājs, iespējams, nāks pretī un kontu parādniekam atbloķēs, taču nosūtīs rīkojumu uz darbavietu un veiks ikmēneša ieturējumus saskaņā ar Civilprocesa likuma 594. panta nosacījumiem. Varbūt tiks piemērota Civilprocesa likuma 594. panta 21 daļa.

Ieturējumu veikšana no darba samaksas ir atšķirīgs piespiedu izpildes līdzeklis, un tas notiek saskaņā ar Civilprocesa likuma 594. panta nosacījumiem:

1) No parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem ieturējumus pēc izpildu dokumentiem izdara līdz piedzenamā parāda dzēšanai:

1) uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā – saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā;

2) piedzenot uzturlīdzekļus, zaudējumus vai kompensāciju sakarā ar personisku aizskārumu, kura rezultātā radies sakropļojums vai cits veselības bojājums vai iestājusies personas nāve, vai kompensāciju par kaitējumu, kas radīts ar noziedzīgu nodarījumu, kā arī izpildot administratīvo pārkāpumu lietās pieņemtos nolēmumus, – 50 procentus, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā;

3) pārējos piedziņu veidos, ja likumā nav noteikts citādi, – 30 procentus, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus minimālās mēneša darba algas apmērā un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

(2) Ja piedziņa uz darba samaksu tiek vērsta pēc vairākiem izpildu dokumentiem, darbiniekam katrā gadījumā jāsaglabā darba samaksa un tai pielīdzinātie maksājumi 50 procentu apmērā, bet ne mazāk kā minimālās mēneša darba algas apmērā un uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā, izņemot šā panta pirmās daļas 1. un 2.punktā noteikto gadījumu.

(21) Ja vienas izpildu lietas ietvaros piedziņa vienlaikus tiek vērsta gan uz darba samaksu un tai pielīdzinātajiem maksājumiem, gan uz noguldījumiem kredītiestādē, tiesu izpildītājs pēc parādnieka lūguma dod kredītiestādei rīkojumu saglabāt kontā, kurā parādnieks saņem darba samaksu vai tai pielīdzinātos maksājumus, naudas līdzekļus šā panta pirmajā vai otrajā daļā noteiktajā apmērā.

Summas, uz kurām nevar vērst piedziņu, ir noteiktas Civilprocesa likuma 596. pantā:

Piedziņu nevar vērst uz:

1) atlaišanas pabalstu, apbedīšanas pabalstu, vienreizēju pabalstu mirušā laulātajam, valsts sociālajiem pabalstiem, valsts atbalstu ar celiakiju slimam bērnam, apgādnieka zaudējuma pensiju un atlīdzību par apgādnieka zaudējumu;

2) kompensācijas izmaksām par darbiniekam piederošo instrumentu nolietošanos un citām kompensācijām saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas regulē darba tiesiskās attiecības;

3) darbiniekam izmaksājamām summām sakarā ar komandējumu, pārcelšanu un nosūtīšanu darbā uz citu apdzīvotu vietu;

4) sociālās palīdzības pabalstiem;

5) bērna uzturlīdzekļiem Ministru kabineta noteikto minimālo bērna uzturlīdzekļu apmērā, kurus, pamatojoties uz tiesas nolēmumu vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas lēmumu, maksā viens no vecākiem, kā arī uz Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksājamiem bērna uzturlīdzekļiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas