E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23079
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1
1
1

Personai ir tiesības prasīt atlīdzinājumu, ja pašvaldības bezdarbības nevar piekļūt īpašumam

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. maijā, 2021
Linda

Labdien! Gar manu īpašumu Baložos iet pašvaldības iela (oficiāli parādās kartē: Meža iela), kura posmā no manas mājas līdz citai ielai ir nekopta un aizaugusi, iepriekš īpašumu apmeklēju reti un braucu caur kaimiņa teritoriju, viņa pagalmu, kam nav servitūta statuss. Tātad tagad kaimiņu vairs neapmierina braukšana caur viņa teritoriju, un viņš norāda, lai risina lietas ar Ķekavas pašvaldību par tai piederošās ielas atjaunošanu un izbūvi. Pašvaldībai tika rakstīts iesniegums, lai iegūtu konkrēto piekļuvi. Pašvaldība atrakstīja, ka nav paredzēts budžetā un tā iela nav prioritāte. Kāpēc par nenopļautu pļavu pašvaldība momentā uzliek sodu, bet uz jautājumu, kādēļ pašai pašvaldībai ir nesakopta oficiāla iela, var atbildēt, ka nav līdzekļu? Pat ja ielai būtu D ielas statuss, tā ir jākopj reizi pusgadā. Lūdzu sniegt padomu, uz kādu likumu, noteikumu pamata varu vērsties pret Ķekavas novada pašvaldību, lai aktivizētu to uzņemties atbildību par viņu pārvaldījumā esošu ielu un attīrītu to, lai varu piebraukt pie sava īpašuma, jo cita ceļa nav.

A
atbild:
07. maijā, 2021
Sandis Zellis
jurists

Saskaņā ar likuma “Par pašvaldībām” 15. panta pirmās daļas 2. punktu viena no pašvaldības autonomajām funkcijām ir gādāt par savas administratīvās teritorijas labiekārtošanu un sanitāro tīrību, tostarp ceļu būvniecību, rekonstruēšanu un uzturēšanu. Savukārt atbilstoši minētā likuma 7. panta pirmajai un otrajai daļai pašvaldību autonomās funkcijas pildāmas kārtībā, kāda paredzēta attiecīgajos likumos un Ministru kabineta noteikumos, un to izpilde tiek finansēta no attiecīgās pašvaldības budžeta, ja likumā nav noteikts citādi.

No minētā izriet, ka pašvaldību autonomo funkciju izpilde nenoliedzami ir saistīta ar pašvaldības budžetā pieejamo līdzekļu apjomu. Tādējādi arī saprotams, ka nepietiekama finanšu līdzekļu apjoma gadījumā pašvaldība patstāvīgi nosaka pašvaldības budžeta prioritātes.

Tomēr Augstākā tiesa ir atzinusi: minētais nozīmē nevis to, ka pašvaldība drīkst vispār neuzturēt kādu ceļu nepietiekama finansējuma dēļ, bet gan to, ka pašvaldībai sava budžeta ietvaros ir ierobežota rīcības brīvība, nosakot secību, kādā veikt autoceļu uzturēšanu (sk. Augstākās tiesas 2015. gada 21. augusta lēmumu lietā Nr. A420310014, SKA-567/2015). Minētajā lēmumā atzīts arī tas, ka personai nav tiesību prasīt, lai pašvaldība par saviem budžeta līdzekļiem nekavējoties nodrošina strīda autoceļa uzturēšanu braukšanai atbilstošā stāvoklī. Tomēr tas nenozīmē, ka personai nav tiesību prasīt atlīdzināt zaudējumus, kas radušies viņas īpašumtiesību aizskāruma dēļ. Proti, var būt situācijas, kurās pašvaldības bezdarbība rada personai tiesību aizskārumu – ierobežo pieeju personas īpašumam, jo pašvaldības ceļš, pa kuru persona var nokļūt līdz savam īpašumam, ir tādā tehniskā stāvoklī, ka nav izbraucams, līdz ar to personai nav iespējams tam piekļūt ar jebkāda veida transportlīdzekli un to apsaimniekot. Minētais liecinātu, ka ir konstatējamas Administratīvā procesa likuma 89. panta otrajā daļā ietvertās faktiskās rīcības pazīmes, proti, pašvaldība ar savu rīcību publisko tiesību jomā (bezdarbība, nepildot vienu no savām  publiskajām funkcijām) ir aizskārusi personas īpašuma tiesības.

Ievērojot minēto, ja uzskatāt, ka konkrētajā situācijā pašvaldības bezdarbības dēļ tiešām ir būtiski ierobežota piekļuve jūsu īpašumam, jums ir tiesības risināt šo jautājumu Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā – apstrīdot un pārsūdzot attiecīgo faktisko rīcību (bezdarbību) un lūdzot atlīdzināt zaudējumus, kas radušies šīs rīcības dēļ.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas