E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23037
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Kādus nodokļu un nodevu atvieglojumus var saņemt, atsavinot nekustamo īpašumu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. aprīlī, 2021
Jogita

Es gribu iegādāties dzīvokli kopā ar vīru tā, lai mēs abi būtu NĪ īpašnieki (50/50). Kādus nodokļu un nodevu atvieglojumus ir iespējams saņemt atsavināšanas darījuma norises gaitā (īpašumtiesību nodošanas nodeva utt.) un pēc īpašumtiesību pāriešanas šādā gadījumā?

A
atbild:
13. maijā, 2021
Latvijas notārs
Kristīne Šapčenko, zvērināta notāre

Valsts nodevu par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā par katru nekustamo īpašumu nosaka 2% apmērā no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības vai no atsavināšanas summas (pirkuma summas), valsts nodevu iekasējot no lielākās summas. Valsts nodeva var tikt samazināta tikai normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos. Valsts nodevu par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā bērniem, laulātajiem, vecākiem, brāļiem, māsām, pusbrāļiem, pusmāsām, mazbērniem, mazmazbērniem un vecvecākiem par katru nekustamo īpašumu nosaka 0,5% apmērā no vērtības. Tāpat valsts nodeva 0,5% apmērā no vērtības ir aprēķināma, ja vecākam ir derīga karte, kas izsniegta Latvijas Goda ģimenes apliecības programmas ietvaros (3+ ģimenes karte), vai ja vecāks līdz lēmuma pieņemšanai pievieno pie tiesai iesniedzamā nostiprinājuma lūguma tās iestādes apliecinājumu, kas īsteno Latvijas Goda ģimenes apliecības programmu, ka vecāks atbilst nosacījumiem, lai saņemtu Latvijas Goda ģimenes apliecības programmas ietvaros izsniedzamo karti. Ja jūs nekustamā īpašuma iegādei izmantosiet normatīvajos aktos noteikto valsts sniegto palīdzību dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai, tad arī valsts nodeva tiek samazināta un tiek noteikta 0,5% no nekustamā īpašuma vērtības, ja nekustamā īpašuma vērtība nepārsniedz 100 000 eiro, vai arī 500 eiro apmērā plus 2% no nekustamā īpašuma vērtības, kas pārsniedz 100 000 eiro. Līdz ar to, ja jums nav 3+ ģimenes kartes, darījums notiek ar svešiem cilvēkiem vai neizmantojat valsts sniegto palīdzību dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai, tad valsts nodevas likme netiks samazināta.

Kad jūs kļūsiet par nekustamā īpašuma īpašniekiem, jums attiecīgajā pašvaldībā ir jāreģistrējas kā nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem. Vienlaikus aicinu jūs attiecīgajā pašvaldībā noskaidrot, kādi nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumi ir pieejami, jo tie katrā pašvaldībā var atšķirties.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas