E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22974
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Drošība
1
1
1
1

Likumpārkāpēja aizturēšana privātīpašumā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. aprīlī, 2021
Rainers

Labdien! Radies tāds jautājums. Nepiederoša persona ielaužas/ienāk privātīpašuma teritorijā un ir centusies kaut ko nozagt vai jau ir nozagusi iepriekš un nāk atkārtoti, tikai šoreiz tiek pieķerta. Ko es drīkstu/nedrīkstu darīt šādā situācijā? Policija ieradīsies pēc 5–10 minūtēm. Zaglis jau būs gabalā. Vai drīkst izmantot fizisku spēku, lai censtos apturēt zagli? Kurā brīdī es pārkāpju noziedznieka tiesības? Un kādas ir tālākās darbības, lai pēc policijas atbrīvošanas cilvēks aiz ļauna prāta nenodedzina māju vai vēl kaut ko...

A
atbild:
16. aprīlī, 2021
Olga Lauva
juriste

Atbilstoši Kriminālprocesa likuma 265. panta trešajai daļai, ja ir acīmredzama personas saistība ar izdarītu noziedzīgu nodarījumu, par kuru var piemērot brīvības atņemšanas sodu, un šī persona atrodas noziedzīga nodarījuma izdarīšanas vietā vai bēg no tās vai ja izsludināta personas meklēšana par šāda noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, to var aizturēt jebkurš un nekavējoties nodot tuvākajam policijas darbiniekam.

Arī Krimināllikumā (29. pants) ietvertā norma par nepieciešamo aizstāvēšanos paredz tiesības aizstāvēt savu īpašumu, kas ir viens no apstākļiem, kurš izslēdz kriminālatbildību.

Taču jāņem vērā, ka personas aizturēšana, radot tai kaitējumu, pieļaujama tikai tādā situācijā, kad nav iespējams to paveikt, nelietojot vardarbību (Krimināllikuma 31. pants). Jāatceras, ka par kaitējumu, kas nodarīts likumpārkāpējam, pārkāpjot nepieciešamās aizstāvēšanās robežas un spēka pielietošanas samērīgumu, zagļa aizturētājam draud kriminālatbildība. Piemēram, spēka pielietošana, kas pielietota pēc tam, kad apdraudējums beidzies un ir zudusi jebkāda vajadzība piemērot aizsardzības līdzekļus, ir likumpārkāpums. Jāņem vērā, ka arī zaglim ir tiesības aizstāvēt savu dzīvību, ja tā ir briesmās.

Tātad likums atļauj ikvienam aizstāvēties un aizturēt likumpārkāpēju, izmantojot spēku. Tomēr kaitējuma nodarīšanai ir jābūt samērīgai.

Jebkurā gadījumā ir rūpīgi jāapsver, vai zagli aizturēt vai iesaistīties ar viņu fiziskā konfrontācijā (varbūt likumpārkāpējs ir bruņots, nav zināms, kādi ir viņa nodomi, psihiskais stāvoklis). Tomēr šādās situācijās drīkst vākt pierādījumus, piemēram, mēģināt nofotografēt, nofilmēt, respektīvi, fiksēt notiekošo, ierakstīt sarunu, iegaumēt pazīmes, kas vēlāk varētu palīdzēt policijai likumpārkāpēja notveršanā – izskatu, apģērbu, transportlīdzekļa numuru utt. Ja rodas izdevība likumpārkāpēju aizturēt, vislabāk to darīt, nepielietojot fizisku spēku, bet, piemēram, turot ciet durvis, vārtiņus vai dežurējot pie logiem, tādējādi neļaujot likumpārkāpējam izkļūt no īpašuma un iegūstot laiku, līdz ierodas policijas darbinieki.

Pēc noziedzīgā nodarījuma izdarīšanas persona būs policijas uzraudzībā, un rets pārkāpējs paveic atkārtotu noziedzīgu nodarījumu, par kuru Krimināllikumā ir paredzēts jau bargāks sods.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas