E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22848
Lasīšanai: 3 minūtes

Kā apstrīdēt lēmumu par īpašuma adreses maiņu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. aprīlī, 2021
Žanete

Labdien! Situācijas apraksts: 2000. gadā ir atgūts īpašums, ir piešķirta adrese, diemžēl iebraucamais ceļš netika ierādīts. Zemes gabalam tiek izstrādāts detālplānojums zemes attīstībai. Pašreizējā likumdošana nenosaka detālplānojuma derīguma termiņu, detālplānojuma realizācija nav uzsākta. Detālplānojumā iebraukšana plānota no Kāpu ielas, kas sākas pašvaldības īpašumā. Kāpu iela reāli dabā nepastāv, bet ir pilsētas teritorijas attīstības plānā. Dome kaut kādā laika posmā, nebrīdinot mani, nomaina īpašuma adresi uz Kāpu iela 10. Adresācijas noteikumu 14. punkts nenoteic, ka adresi var mainīt divu mēnešu laikā pēc ielas izbūves. Ir atbilde no domes, ka ielu netaisās izbūvēt. Līdz ar to manam īpašumam nav ne adreses, ne piekļuves, jo kaimiņi grib, lai braucu no plānotās Kāpu ielas, kura reāli dabā nepastāv. Cik likumīgs ir domes lēmums par adreses maiņu? Vecā adrese atdota kaimiņiem, bet jauno adresi (Kāpu ielu 10) reāli nav kam piesaistīt. Kur vērsties pēc palīdzības?

A
atbild:
15. aprīlī, 2021
Sandis Zellis
jurists

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 698 “Adresācijas noteikumi” 10. punktam pilsētu un ciemu teritorijās ielai piešķir nosaukumu saskaņā ar teritorijas plānojumu, detālplānojumu vai zemes ierīcības projektu tikai pēc tās izbūves. Līdz ar to nav skaidrs, vai tiešām konkrētā iela nav izbūvēta, ja tai jau ir piešķirts nosaukums. Iespējams, ir strīds par konkrētā ceļa atbilstību ielas statusam vai ceļa kvalitātei, pieejamībai.

Neesot plašākai informācijai par attiecīgajā lēmumā ietvertajiem argumentiem un apsvērumiem, nav iespējams izvērtēt adreses maiņas pamatotību. Ja uzskatāt, ka iestāde ir rīkojusies prettiesiski, saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 77. panta pirmo daļu jums ir tiesības vērsties ar iesniegumu par administratīvā akta apstrīdēšanu, iesniedzot to rakstveidā vai mutvārdos iestādei, kura izdevusi šo aktu (lēmumu par adreses maiņu).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas