E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22834
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
1

Kā civilstāvokļa aktu reģistra ierakstā var labot kļūdas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. aprīlī, 2021
dalija

Labdien! Pārbaudīju visus ierakstus par sevi. Man rokās ir veca dzimšanas apliecība un atbilde no arhīviem: pirms 10 gadiem. Ievestie dati par mani ir pavisam citi. Kāpēc? Un kā to var labot?

A
atbild:
21. jūnijā, 2021
Tieslietu ministrija
Lana Mauliņa, Komunikācijas un tehniskā nodrošinājuma nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste

Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 44. panta otrā daļa noteic, ka dzimtsarakstu nodaļa civilstāvokļa aktu reģistra ierakstā labo kļūdas un ieraksta trūkstošās vai jaunas ziņas saskaņā ar ieinteresētās personas iesniegumu:

  • ja civilstāvokļa akts reģistrēts dzimtsarakstu iestādē;
  • ja ieraksta labošanai vai papildināšanai ir pietiekams pamats;
  • ja nav strīda starp ieinteresētajām personām.

Papildus Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” (turpmāk – MK noteikumi Nr. 761) 145. punkts paredz, ka labojumu jebkurā civilstāvokļa aktu reģistra ierakstā izdara, ja pieļauta pārrakstīšanās vai ortogrāfijas kļūda, ziņu vai atsevišķu vārdu izkropļojumi vai izlaidumi, ierakstītas nepareizas vai neprecīzas ziņas, kā arī ja veicama personvārda pielīdzināšana.

Ja dzimtsarakstu nodaļai nav pietiekama pamata labot vai papildināt civilstāvokļa aktu reģistra ierakstu vai starp ieinteresētajām personām ir strīds, vai civilstāvokļa aktu reģistra ieraksts ir izdarīts ārvalstī, civilstāvokļa aktu reģistra ierakstu labo vai papildina, pamatojoties uz tiesas spriedumu.

Saskaņā ar MK noteikumu Nr. 761 147. punktu reģistra ierakstu uz atzinuma pamata labo tā dzimtsarakstu nodaļa, kura saņēmusi iesniegumu par reģistra ieraksta labošanu.

Ja ir pamats ziņu labošanai, ieinteresētā persona atbilstoši MK noteikumu 149. punktam iesniedz iesniegumu jebkurā dzimtsarakstu nodaļā, pievienojot:

  • uz labojamā reģistra ieraksta pamata izsniegto civilstāvokļa aktu reģistrāciju apliecinošo dokumentu;
  • labojuma nepieciešamību pamatojošos dokumentus.

Dzimtsarakstu nodaļa, kura veikusi labojumu, izsniedz jauna satura apliecību, atbilstoši MK noteikumu Nr. 761 154. punktam.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 906 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistrācijas valsts nodevu3.2. apakšpunkts noteic, ka valsts nodeva par civilstāvokļa akta reģistra ieraksta aktualizēšanu ir 7 eiro.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas