E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22782
Lasīšanai: 3 minūtes
1
4
1
4

Vai dzimšanas apliecībā var mainīt ierakstu par tēvu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. martā, 2021
Pilsonis

Labdien! Bērnam dzimšanas apliecībā ir ierakstīts vīrietis, kas nav viņa tēvs. Bet tas tika saprasts tikai laika gaitā. Visas trīs puses savstarpēji ir sapratušas , ka ir pieļauta kļūda, un labprātīgi ir gatavas to mainīt. Vai ir iespēja aiziet uz dzimtsarakstu nodaļu un kļūdu mainīt? (Pārtaisīt dzimšanas apliecību.) Un vai to var darīt jebkurā nodaļā? Vai tomēr tas obligāti ir jādara tiesiskā ceļā vai ar DNS analīzēm? Un vai divu gadu vecums nav par vēlu?

A
atbild:
18. jūnijā, 2021

Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 35. pantā ir noteikts, ka “dzimšanas reģistra ierakstu papildina ar ziņām par bērna tēvu, ja bērnam paternitāte ir atzīta, noteikta vai paternitātes fakts konstatēts Civillikuma paredzētajā kārtībā”.

Civillikuma 155. pantā ir noteikts: “Paternitātes atzīšana notiek, ja bērna tēvs un māte personiski iesniedz kopīgu iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā vai dzimtsarakstu nodaļai adresētu iesniegumu, uz kura notariāli apliecināts iesniedzēju paraksta īstums. Paternitātes atzīšana noformējama ar ierakstu dzimšanas reģistrā.”

Savukārt Civillikuma 156. pantā ir noteikts: “Apstrīdēt paternitātes atzīšanu var persona, kas paternitāti atzinusi, vai bērna māte divu gadu laikā, skaitot no dienas, kad viņi uzzināja par apstākļiem, kas izslēdz paternitāti.

Bērns pats paternitātes atzīšanu var apstrīdēt pēc pilngadības sasniegšanas divu gadu laikā, skaitot no dienas, kad viņš uzzināja par apstākļiem, kas izslēdz paternitāti.

Paternitātes atzīšanas apstrīdēšana ir samērojama ar bērna tiesībām uz identitāti un stabilu ģimenes vidi.

Tiesība apstrīdēt paternitātes atzīšanu ir personiska. Tā nepāriet uz mirušā mantiniekiem, bet viņa celto prasību mantinieki var turpināt.”

Dzimšanas fakta pārreģistrācijai bērna vecāki dokumentus var iesniegt jebkurā dzimtsarakstu nodaļā neatkarīgi no vecāku vai bērna dzīvesvietas adreses vai bērna piedzimšanas vietas.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas