E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22773
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai var saņemt valsts sociālos pabalstus, ja darba līgums noslēgts uz laiku

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. martā, 2021
Vita

Labdien! Esmu pieņemta darbā uz sievietes (atrodas dekrēta atvaļinājumā) prombūtnes laiku un strādāju jau ilgāk par gadu. Šī sieviete plāno atgriezties 2021. gada novembrī. Nesen uzzināju, ka pati esmu bērniņa gaidībās, un plānoju doties grūtniecības atvaļinājumā 30. grūtniecības nedēļā, tas būtu 2021. gada 2. jūnijs. Vai darba devējs ir tiesīgs mani atbrīvot no darba ātrāk, nekā atgriežas iepriekšējā darbiniece, un vai man pienāksies sociālās garantijas?

A
atbild:
16. martā, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jūsu darba līguma termiņš vienkāršotā skaidrojumā ir prombūtnē esošās darbinieces faktiskā darbā atgriešanās diena. Tad darba attiecības tiks izbeigtas. Ātrāk atbrīvot no darba jūs nevar.

Tā kā esat nodarbināta un par jums tiek maksātas sociālās iemaksas, dodoties maternitātes (grūtniecības un dzemdību) atvaļinājumā, jums tiks izmaksāti maternitātes pabalsti. Pēc bērna piedzimšanas jums tiks piešķirts arī vecāku pabalsts.

Saskaņā ar normatīvajiem aktiem tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstu ir sociāli apdrošinātām personām (darba ņēmējiem un pašnodarbinātajiem), par ko ir veiktas vai bija jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas Latvijā atbilstoši attiecīgajam apdrošināšanas veidam ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā vai sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums.

Maternitātes pabalstu aprēķina 80% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Darba ņēmējai vidējo iemaksu algu nosaka 12 kalendāra mēnešu periodā, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā tiek piešķirts grūtniecības atvaļinājums.

Vecāku pabalstam vidējo iemaksu algu arī nosaka 12 mēnešu periodā. Tajos mēnešos, kad ienākumu un sociālās apdrošināšanas maksājumu nav bijis, piemēro 40% no valstī noteiktās vidējās iemaksu algas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas