E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22756
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Kā deklarēt dzīvesvietu ārvalstīs

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. martā, 2021
Evija Elste

Labdien! Es pati portālā latvija.lv esmu piedeklarējusies Anglijā. Bet es nevaru piedeklarēt savu ģimeni. Pilngadīgo dēlu un civilvīru. Tikai man ir piekļuve šim portālam. Vai ir kāda iespēja aizpildīt speciālu anketu un nosūtīt iesniegumu citā veidā?

A
atbild:
18. jūnijā, 2021
Linda Ņikona
LV portāls

Dzīvesvietas deklarēšanas likuma (turpmāk – likums) 4. pants paredz, ka dzīvesvietas maiņas gadījumā attiecīgās personas pienākums ir mēneša laikā, kopš tā pastāvīgi dzīvo jaunajā dzīvesvietā, deklarēt to dzīvesvietas deklarēšanas iestādē.

Likuma 8. panta devītā daļa noteic, ka gadījumā, ja personas dzīvesvieta ir ārvalstī, persona par to paziņo Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP) Iedzīvotāju reģistra likumā noteiktajā kārtībā.

Saskaņā ar Iedzīvotāju reģistra likuma 15. pantu un Ministru kabineta noteikumiem Nr. 131 “Iedzīvotāju reģistrā iekļauto ziņu aktualizēšanas kārtība” Latvijas pilsonim, Latvijas nepilsonim un personai, kura Latvijā saņēmusi reģistrācijas apliecību vai pastāvīgās uzturēšanās apliecību, ir pienākums paziņot PMLP par savu, savu nepilngadīgo bērnu un personu, kuras atrodas tās aizgādnībā vai aizbildnībā dzīvesvietas adresi ārvalstīs:

  •  triju mēnešu laikā pēc pārcelšanās uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs;
  • 30 dienu laikā pēc ārvalsts dzīvesvietas adreses maiņas.

Saskaņā ar PMLP mājaslapā sniegto informāciju, lai paziņotu dzīvesvietas adresi ārvalstī, personai ir jāaizpilda noteikta parauga iesniegums (lejuplādējams DOC formātā) vai jāuzraksta iesniegums brīvā formā, tajā norādot datus par sevi vai/un savu nepilngadīgo bērnu (vārds, uzvārds, personas kods) un adresi ārvalstī. Par iesnieguma iesniegšanu valsts nodeva nav jāmaksā.

Lai iesniegtu iesniegumu elektroniski, personai ir jāaizpilda speciāla tiešsaistes forma portālā www.latvija.lv. 

Iesniegumu šobrīd PMLP iespējams iesniegt tikai attālināti:

Pakalpojums pieejams, autentificējoties ar internetbankas autentifikācijas līdzekļiem, personas apliecību (eID) vai droša elektroniskā paraksta viedkarti.

Autentifikācija ar internetbanku pieejama “Swedbank”, “SEB bankas”, “Citadele bankas”, “Norvik bankas”,  “Meridian Trade Bank”, “Luminor”,  “PrivatBank”, “Rietumu bankas”, “ABLV Bank”  un “Blue Orange” internetbankas lietotājiem.

Lai autentificētos ar personas apliecību (eID karti) vai droša elektroniskā paraksta viedkarti, nepieciešama attiecīgā karte un viedkartes nolasīšanas iekārta.

Iesniegumu var iesniegt arī tuvākajā Latvijas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā ārvalstīs. Par iespējamiem dokumentu iesniegšanas veidiem jāsazinās ar konkrēto pārstāvniecību.

Latvijas Republikas vēstniecības Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotajā Karalistē kontaktinformāciju var meklēt Ārlietu ministrijas mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas