E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22753
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
16
16

Kad uz attaisnojuma dokumenta var nebūt paraksta

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. martā, 2021
Inga

Esmu pašnodarbināta persona, un man ir jautājums par rēķinu obligāto rekvizītu: parakstu. Tātad – gan saņemtajiem, gan izrakstītajiem rēķiniem obligāti jābūt fiziski parakstītiem neatkarīgi no summas lieluma? Jo, piemēram, pasūtot interneta veikalā preci līdz 50 eiro, man neviens nedod pavadzīmi ar parakstiem, ir rēķins ar maniem rekvizītiem, bet bez iespējas parakstīt. Vai par pakalpojumu – kādu reklāmas izdevumu, kas ir par nelielām summām, – arī jāmeklē cilvēks, lai paraksta?

A
atbild:
23. martā, 2021
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Jautājumos minētie dokumenti – rēķins un pavadzīme – ir divi dažādi dokumenti ar katram noteiktu noformēšanas un parakstīšanas kārtību.

Attiecībā uz paraksta nepieciešamību attaisnojuma dokumentā (rēķinā) paskaidrojam, ka likuma “Par grāmatvedību” 7.pantā ir noteikti izņēmuma gadījumi, kad attaisnojuma dokumentu (rēķinu) var neparakstīt.

Piemēram, lai elektroniski sagatavotu rēķinu (neatkarīgi no darījuma summas un saimnieciskā darījuma), kurš nesatur rekvizītu “paraksts” (t. i., elektroniski sagatavotais rēķins bez rekvizīta “paraksts”), varētu uzskatīt par attaisnojuma dokumentu likuma “Par grāmatvedību” izpratnē, elektroniski sagatavotais dokuments ir jāapliecina dokumenta saņēmēja (uzņēmuma) atbildīgajai personai saskaņā ar kārtību, kāda ir noteikta uzņēmuma vadītāja apstiprinātajos grāmatvedības organizācijas dokumentos (likuma “Par grāmatvedību” 7.1 panta trešā daļa.)

Tādējādi atbilstoši minētajām prasībām apliecināts dokuments (elektroniski sagatavotais rēķins bez rekvizīta “paraksts”) ir uzskatāms par ārējo attaisnojuma dokumentu, pamatojoties uz kuru ir izdarāmi ieraksti grāmatvedības reģistros.

Attiecībā uz paraksta nepieciešamību preču piegādes dokumentā (pavadzīmē) paskaidrojam, ka pavadzīme ir noformējama atbilstoši Ministru kabineta 2003. gada 21. oktobra noteikumos Nr. 585 “Noteikumi par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju” noteiktajām prasībām, kurā ir ietverti vismaz minēto noteikumu 35.11 un 35.12 punktā noteiktie dokumenta rekvizīti un informācija (t.sk. paraksts).

Tomēr preču piegādes dokumentu var neparakstīt, ja tas sagatavots elektroniski un darījuma puses (preču nosūtītājs un preču saņēmējs) to apliecinājušas (autorizējušas) kārtībā, kāda noteikta preču nosūtītāja un preču saņēmēja noslēgtajā līgumā par elektronisko datu apmaiņu un tās formātu. (MK noteikumu Nr. 585 “Noteikumi par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju” 35.14 punkts.)

Tātad vispārīgi preču piegādes dokuments (pavadzīme) ir pašrocīgi jāparaksta gan preču izsniedzējam, gan preču saņēmējam. Savukārt, ja preču piegādes dokuments ir sagatavots elektroniski, tad darījuma puses dokumentu var neparakstīt, bet šajā gadījumā visiem darījuma dalībniekiem ir jāveic dokumenta apliecināšana (autorizācija) vai dokuments jāparaksta elektroniski.

Labs saturs
16
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas