E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22751
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Narkologa rīcība pirmstermiņa veselības pārbaudē vadītāja apliecības atgūšanai

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. martā, 2021
Kristaps

Labdien! Pirms četriem gadiem man atņēma vadītāja apliecību par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā. Pirmā un vienīgā reize. Pašlaik cenšos iziet pirmstermiņa veselības pārbaudi, komisija nosūtīja uz asinsanalīzēm un pie narkologa. Kā tiek veikta pirmstermiņa veselības pārbaude, kāda ir kārtība? Jo narkologs mani sūta pie klīniskā psihologa un vēl liek veselu gadu reizi mēnesī doties atzīmēties pie viņa, lai varot dot komisijai slēdzienu. Vai tam tā ir jābūt?

A
atbild:
17. martā, 2021
Sandis Zellis
jurists

Pirmstermiņa veselības pārbaudes nepieciešamību noteic Ceļu satiksmes likuma 30.1 panta piektā daļa – to veic transportlīdzekļa vadītājam, kas sodīts par transportlīdzekļa vadīšanu alkoholisko dzērienu reibumā, narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē vai par atteikšanos no pārbaudes alkohola koncentrācijas noteikšanai, kā arī no narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmes pārbaudes.

Savukārt kārtību, kādā tiek veikta veselības pārbaude, noteic Ministru kabineta noteikumi Nr. 940 “Noteikumi par veselības pārbaudēm transportlīdzekļu vadītājiem un personām, kuras vēlas iegūt transportlīdzekļu vadītāju kvalifikāciju, kā arī par pirmstermiņa veselības pārbaudes izdevumu segšanas kārtību”.

Saskaņā ar minēto noteikumu 13. punktu transportlīdzekļa vadītājam, kas transportlīdzekli ir vadījis alkohola, narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē vai reibumā, ja nepieciešams, veic psiholoģiskos un psihodiagnostiskos testus, kā arī bioķīmiskos izmeklējumus, alkohola koncentrācijas kontroli izelpas gaisā un ķīmiski toksikoloģiskos izmeklējumus alkohola, narkotisko, psihotropo un toksisko vielu noteikšanai bioloģiskajās vidēs. Savukārt minēto noteikumu 13.1 punkts noteic, ka transportlīdzekļa vadītājam, kurš sodīts par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola, narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē vai reibumā, veic pārbaudi pie narkologa, lai izvērtētu nepieciešamību nodrošināt narkoloģisko ārstēšanu. Ja narkologs transportlīdzekļa vadītājam konstatē kādu šo noteikumu 1. pielikuma III nodaļā minēto medicīnisko pretindikāciju transportlīdzekļa vadīšanai [alkohola, narkotisko vai psihotropo vielu pārmērīga, kaitējoša lietošana vai atkarība], transportlīdzekļa vadīšanas tiesības var atgūt tikai pēc ārstēšanās, objektīvi pierādot vismaz vienu gadu stabilu remisiju, ko apliecina ārstējošā narkologa atzinums. Atzinumu persona iesniedz specializētajā medicīniskajā komisijā.

Ievērojot minēto, narkologa rīcība, nosūtot pie psihologa psiholoģisko testu veikšanai, ir pieļaujama. Turklāt, ja ir konstatējama alkohola, narkotisko vai psihotropo vielu (izņemot tabaku) pārmērīga, kaitējoša lietošana vai atkarība, arī lūgums veselu gadu atzīmēties pie narkologa, tādējādi pārliecinoties par attiecīgo atkarību stabilu remisiju (samazināšanos), ir pamatots.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas