E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22739
Lasīšanai: 3 minūtes

Parādnieka statuss Uzturlīdzekļu garantiju fondā neietekmē iesniedzēja tiesības

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. martā, 2021
Signe

Labdien! Ar vīru nedzīvojam kopā kādu laiku, oficiāli laulība nav šķirta. Nepiekrīt kompromisam. Šodien iesniedzu Uzturlīdzekļu garantiju fondam iesniegumu. Oficiāla darba viņam nav, un viņam jau ir jāmaksā alimenti pirmajai laulātajai, jo viņš tos nav maksājis. Vai man ir cerība, ka Uzturlīdzekļu garantiju fonds maksās arī man, ņemot vērā, ka viņš jau ir alimentu parādnieks?

A
atbild:
20. septembrī, 2021

Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 3. panta pirmā daļa nosaka:

“Fonds ir valsts budžetā paredzētais līdzekļu kopums. Ar fonda līdzekļiem tiek nodrošināti bērni līdz pilngadības sasniegšanai, kā arī personas pēc pilngadības sasniegšanas, ja tās turpina iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību Latvijas Republikā, bet ne ilgāk kā līdz 21 gada vecuma sasniegšanai, jebkurā no šādiem gadījumiem:

  • vecāks nenodrošina bērnam uzturlīdzekļus vismaz šā likuma 13. panta 2.2 daļā noteiktajā apmērā un nepastāv kāds no šā likuma 11. panta piektajā daļā minētajiem apstākļiem.

Savukārt tā paša likuma 11. panta piektajā daļā ir norādīts:

“Fonda administrācija atsaka uzturlīdzekļu izmaksu no fonda, ja konstatēts kāds no šādiem apstākļiem:

1) vecāks, no kura iesniedzējs vēlas saņemt uzturlīdzekļus, īsteno bērna aprūpi Civillikuma 177. panta ceturtās daļas un 178. panta otrās daļas izpratnē;

2) persona, no kuras iesniedzējs vēlas saņemt uzturlīdzekļus, nav bērna vecāks;

3) ir spēkā tiesas nolēmums vai vienošanās par uzturlīdzekļiem bērna uzturam;

4) pastāv šā likuma 14. panta pirmās daļas 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 12., 14. un 15. punktā minētie apstākļi, kas ietekmē iesniedzēja tiesības saņemt uzturlīdzekļus no fonda;

5) pastāv strīds par uzturlīdzekļu maksāšanas pienākumu.”

Tas nozīmē: ja bērna vecāks nepilda savu pienākumu un neuztur bērnu, jums kā iesniedzējam ir tiesības prasīt uzturlīdzekļu izmaksu no Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas. Bērna tēva parādnieka statuss neietekmē jūsu tiesības saņemt uzturlīdzekļus no valsts budžeta līdzekļiem.

Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijai saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 5. panta otrās daļas 1. punktu ir pienākums piedzīt no parādnieka uzturlīdzekļus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas