E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22723
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Ja nauda ieturēta no ieņēmumiem, no kuriem to nedrīkstēja ieturēt

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. martā, 2021
......

Labdien! No manis Valsts ieņēmumu dienests nelikumīgi ieturēja gan bērna ģimenes pabalstu, gan algu, avansu un komandējuma naudu. Pēc mēneša tikai atskaitīja atpakaļ. Vai VID nebūtu man jāatmaksā soda nauda par tām dienām, ko viņi bija nokavējuši? Un kur vērsties, lai man atmaksātu sodu sankcijas?

A
atbild:
15. martā, 2021
Valsts ieņēmumu dienests
Evita Teice-Mamaja, Sabiedrisko attiecību daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Informāciju par konkrētiem nodokļu maksātājiem un sadarbību ar tiem Valsts ieņēmumu dienestam liedz izpaust likums*.

Sniedzam vispārīgu skaidrojumu par šādām situācijām. Ja cilvēkam, kam ir nodokļu parāds, ir vairāki norēķinu konti, tad VID, uzliekot inkaso, saskaņā ar likumu pēc nejaušības principa nosaka to kontu, no kura netiks ieturētas likumā noteiktās summas (jo VID rīcībā nav informācijas par to, kādus ieņēmumus persona, kam ir nodokļu parāds, kurā norēķinu kontā saņem).

Ja uz kādu no norēķinu kontiem cilvēks saņem, piemēram, ģimenes pabalstu (jo tas ir viens no ieņēmumiem, pret kuru piedziņas darbības netiek vērstas), tad cilvēkam jāvēršas VID ar iesniegumu, un VID attiecīgi precizē inkaso uzdevumu, lai turpmāk no šī ģimenes pabalsta netiktu veikti ieturējumi un tiktu saglabāti minimālie uzturlīdzekļi parādniekam un viņa apgādībā esošajiem bērniem.

Taču jebkurā gadījumā, ja ieturējums tiek veikts no tādiem ieņēmumiem, no kuriem likums to neparedz, persona mēneša laikā var vērsties ar iesniegumu VID, un 15 darba dienu laikā nauda tiek atmaksāta.

Ja konkrētajā gadījumā tā nav noticis, aicinām cilvēku individuāli vērsties Valsts ieņēmumu dienestā, lai atrisinātu neskaidros jautājumus, piemēram, rakstot VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā “Sarakste ar VID” vai arī adresējot sūdzību uz VID oficiālo e-pasta adresi: vid@vid.gov.lv .

* Likuma “Par Valsts ieņēmumu dienestu” 21. pants un likuma “Par nodokļiem un nodevām” 22. pants.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas