E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22570
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Veselība
5
5

Pacientu stacionārā var neuzņemt, ja viņam līdzi nav personu apliecinoša dokumenta

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2021
Anastasija

Nepilngadīga onkoloģiskā paciente ir ieradusies uz plānveida apmeklējumu. Vai var atteikt pacienta pieņemšanu stacionēšanai, ja pacients ir aizmirsis personu apliecinošo dokumentu?

A
atbild:
03. martā, 2021
Veselības inspekcija
Elīna Ermansone, sabiedrisko attiecību speciāliste

Pacienta identifikācija ir ļoti būtiska. Personas datu aizsardzības nolūkos šis aspekts iekļauts arī Latvijas Republikas normatīvajos aktos. Pacientu tiesību likuma 15. panta “Pacientu pienākumi” 4. daļā ir noteikts: persona, reģistrējoties ārstniecības iestādē vai saņemot ārstniecību, pēc ārstniecības personas pieprasījuma uzrāda personu apliecinošu dokumentu, izņemot gadījumu, kad pacientam sniedz neatliekamo medicīnisko palīdzību un viņš sava veselības stāvokļa dēļ nespēj uzrādīt šādu dokumentu. Pacients personu apliecinošo dokumentu uzrāda, tiklīdz tas ir iespējams.

Ja pacients nevar apliecināt savu personību, kā ārstniecības iestāde lai gūst pārliecību, ka minētais pacients ir tieši šis?

Lai identificētu personu, kura ir vecumā līdz 15 gadiem, var uzrādīt dzimšanas apliecību (vēl nav obligāti jāuzrāda pase).

Šis ir jautājums, uz kuru nevar skaidri atbildēt. Risinājums jāmeklē, kopīgi sadarbojoties uz vietas. Bet identifikācija ir būtiski svarīga. Līdzīgos gadījumos, ja pacients ārstniecības iestādē neierodas pirmo reizi, var mēģināt uzmeklēt kādu no ārstniecības personām, kura atpazīs šo pacientu no iepriekšējām ārstēšanas reizēm.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 273 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas