E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22559
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
4
4

Par nodokļa piemērošanu darījumos ar finanšu instrumentiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2021
Ivars

Labdien! Vēlos veikt IIN samaksu par veikto akciju un atvasināto finanšu instrumentu pirkšanu/pārdošanu “eToro” un “Degiro” platformā (par kuru VID noteikti ir informācija). Vai pareizi saprotu, ka saskaņā ar likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11.13 pantu “eToro”, “Degiro” (un līdzīgās brokeru e-platformās) atvērtie konti ir uzskatāmi par ieguldījumu kontiem? Un tādā gadījumā atbilstoši minētā likuma 11.9 panta 12.2. daļai IIN aprēķināšanas un samaksas pienākums iestājas dienā, kad nauda no ieguldījumu konta tiek izņemta?

A
atbild:
26. martā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Kapitāla pieaugumu nosaka, no kapitāla aktīva atsavināšanas cenas atņemot iegādes vērtību un kapitāla aktīvā veikto ieguldījumu vērtību kapitāla aktīva turēšanas laikā.

Kapitāla aktīvi ir akcijas, kapitāla daļas, pajas, ieguldījumi personālsabiedrībā un citi Finanšu instrumentu tirgus likumā minētie finanšu instrumenti.

Vispārējā gadījumā, ja tiek veikti darījumi ar finanšu instrumentiem (vērtspapīriem) un darījumu veikšana neizmanto deklarēto ieguldījumu kontu, tad attiecināma parastā iedzīvotāju ienākuma nodokļa piemērošanas kārtība kapitāla pieaugumam, kas paredz reizi ceturksnī vai gadā deklarēt ienākumu no kapitāla pieauguma un maksāt nodokli, jo ienākums no kapitāla aktīvu (vērtspapīru) atsavināšanas ir uzskatāms par ienākumu no kapitāla pieauguma.

Ja darījumi ar vērtspapīriem notiek, izmantojot ieguldījumu kontu saskaņā ar likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11.13 panta nosacījumiem, tad piemēro īpašos iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanas principus darījumiem ieguldījumu kontā.

Nodokļu piemērošanas kārtība regulēta likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11.9 un 11.13 pantā, kā arī Ministru kabineta 2010. gada 21. septembra noteikumos Nr. 899 “Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normu piemērošanas kārtība”.

Ja ir neskaidrības, kā maksājams iedzīvotāju ienākuma nodoklis, gūstot ienākumus no darījumiem ar finanšu instrumentiem, nodokļa piemērošanas jautājumi jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas