E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22521
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Kādos gadījumos bērnu var šķirt no ģimenes

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. februārī, 2021
Liga

Labdien! Es saprotu, ka šis laiks ir neierasts. Jo mācības notiek attālināti. Bet vairāk jautājums ir par manām tiesībām. Un vai bāriņtiesa, sociālā dienesta darbiniece un skolas direktore nepārsniedza savas tiesības pret mani, tā izrīkojoties un morāli sagraujot. Lieta tāda, ka bērns iet 5. klasē. Mācības notiek attālināti, un viņš bija daudz ko iekavējis, nebija sekmīga vērtējuma. Bet vai viņi tā drīkst teikt, ka bērns jāievieto audžuģimenē tādēļ, ka viņš nebija izpildījis darbus un saņēmis vērtējumu? Ir nelielas grūtības ar viņa uzvedību, bet nav tā, ka viņš nebūtu pildījis darbus. Es ceru, ka spēsiet sniegt kaut kādu atbildi par to, kur man vērsties par viņu draudiem. Tā es uztvēru šos izteikumus.

A
atbild:
22. februārī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja saistībā ar skolēnu ģimenes situācijas izskatīšanā ir iesaistīta ne tikai mācību iestāde, bet arī sociālais dienests un bāriņtiesa, iespējams, iestāžu rīcībā ir arī citi fakti un informācija, ne tikai tā, ko esat izklāstījusi jautājumā, ka bērns nav saņēmis sekmīgu vērtējumu un ir nelielas grūtības ar uzvedību. Bērna interesēs iestāžu pienākums ir arī informēt vecākus par iespējamajām sekām, kādas var iestāties.

Saskaņā ar Civillikumā noteikto līdz pilngadības sasniegšanai bērns ir vecāku aizgādībā. Aizgādība ir vecāku tiesības un pienākums rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās. Rūpes par bērnu nozīmē viņa aprūpi un uzraudzību. Bērna aprūpe nozīmē viņa uzturēšanu, t. i., ēdiena, apģērba, mājokļa un veselības aprūpes nodrošināšanu, bērna kopšanu un viņa izglītošanu un audzināšanu (garīgās un fiziskās attīstības nodrošināšana, pēc iespējas ievērojot viņa individualitāti, spējas un intereses un sagatavojot bērnu sabiedriski derīgam darbam).

Bāriņtiesa var ievietot bērnu audžuģimenē vai specializētajā audžuģimenē vairākos gadījumos, tajā skaitā tad, ja bērna vecākiem ar tiesas spriedumu atņemtas aizgādības tiesības, bērna vecākiem pārtrauktas aizgādības tiesības, bērns atrodas savai veselībai vai dzīvībai bīstamos apstākļos, izveidojusies konfliktsituācija starp bērnu un vecākiem. Tas paredzēts Audžuģimeņu noteikumos.

Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likuma 27. panta pirmo daļu bērnu var šķirt no ģimenes, ja:

1) bērna dzīvība, veselība vai attīstība ir nopietni apdraudēta vardarbības dēļ vai ir pamatotas aizdomas par vardarbību pret bērnu, kā arī aprūpes trūkuma vai mājas apstākļu (sociālās vides) dēļ;

2) bērns nopietni apdraud savu veselību vai attīstību, lietojot alkoholu, narkotiskās vai toksiskās vielas;

3) bērns ir izdarījis noziedzīgu nodarījumu.

Bērns šķirams no ģimenes, ja nav iespējams novērst bērna attīstībai nelabvēlīgos apstākļus, viņam paliekot ģimenē..

Katrā konkrētajā gadījumā speciālisti analizē un vērtē, vai ir iespējams novērst bērna attīstībai nelabvēlīgos apstākļus, viņam paliekot ģimenē.

Saskaņā ar Bāriņtiesu likuma 5. panta pirmo daļu Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija uzrauga bāriņtiesu darbību bērna un aizgādnībā esošās personas tiesību un interešu aizsardzībā un sniedz tām metodisko palīdzību.

Tātad persona ir tiesīga vērsties Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā ar iesniegumu un lūgt izvērtēt konkrētās bāriņtiesas darbību atbilstību normatīvo aktu prasībām.

Bāriņtiesa prioritāri nodrošina bērna vai aizgādnībā esošās personas tiesību un tiesisko interešu aizsardzību (kā to nosaka Bāriņtiesu likuma 4. panta otrā daļa). Tātad arī bāriņtiesa darbojas bērna interesēs.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas