E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22455
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Patvaļīga īpašuma aizņemšana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. februārī, 2021
Olga Konovalova

Labdien! Mantoju zemes īpašumu pilsētas teritorijā, kurā vairākus gadus cilvēki ierīko mazdārziņus. Kas man likuma robežās būtu jādara, lai zeme turpmāk netiktu šādi izmantota? Dārziņu ierīkotājus nepazīstu, bet viņu ir daudz. Protams, viņi neko nemaksā, man to arī nevajag. Vai likumā ir paredzēts ceļš, kā varu aizliegt no pavasara izmantot savu zemi, kuras oficiālais izmantošanas mērķis ir apbūves teritorija? Kas man jādara, kur jāvēršas? Zemi plānoju pārdot, bet tā vispirms jāatbrīvo no nelikumīgajiem dārzniekiem. Paldies!

A
atbild:
15. februārī, 2021

Vispirms jums jāvēršas būvvaldē ar iesniegumu, lai konstatētu faktu, ka jūsu mantotajā zemē bez zemes īpašnieka piekrišanas ir ierīkoti mazdārziņi (iespējams, veikta patvaļīga būvniecība). Turklāt jums iespēju robežās ir jānoskaidro, kas ierīkojis attiecīgos mazdārziņus, lai saprastu, vai iepriekšējais zemes īpašnieks ir noslēdzis kādu rakstveida līgumu par šādu mazdārziņu ierīkošanu. Ja šādas līgumattiecības pastāv, tad zemes atbrīvošanas kārtība (līguma uzteikums) ir meklējama pašā līgumā. Savukārt, ja šāda līguma nav, jums jādod iespēja mazdārziņu ierīkotājiem labprātīgi atstāt šo teritoriju, nojaucot uz tās uzbūvētās pagaidu un/vai palīgēkas.

Pēc tam, saskaņojot minētās darbības būvvaldē, jums būs tiesības likvidēt patvaļīgās būvniecības sekas (mazdārziņus likvidējot un liedzot nepiederošām personām izmantot savu zemes gabalu).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas