E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22449
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Paternitātes pieņēmuma apstrīdēšana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. februārī, 2021
Valentina

Labdien! Situācija ir šāda: 2020. gada septembrī piedzima bērns, un dzimšanas apliecībā kā tēvs tika ierakstīts bijušais vīrs. Viņš ir ārzemnieks, un laulība ar viņu tika šķirta 2009. gadā, bet apliecinošu dokumentu es dabūju tikai decembrī (tiesas lēmums no Kipras). Bērna reģistrācijas brīdī datubāzē bija informācija, ka esmu precējusies, bet šobrīd tur ir atzīmēts, ka laulība ir šķirta 2009. gadā. Vai es varu apsūdzēt paternitātes pieņēmumu? Bijušais vīrs par bērnu nezina, un man sen nav nekāda kontakta ar viņu: ne adreses, ne kā. Kam jāapstrīd paternitātes pieņēmums: man vai bioloģiskajam tēvam? Vai ir ceļi, kā to risināt, neiesaistot bijušo vīru? Cik ilgs ir šis process? Bioloģiskais tēvs bērnu nevar ņemt apgādībā utt. Paldies!

A
atbild:
29. martā, 2021
Ilona Barkovska
juriste

Saskaņā ar Civillikuma 146. panta otro daļu par tēvu bērnam, kurš piedzimis sievietei laulības laikā vai ne vēlāk kā 306. dienā pēc tam, kad laulība izbeigusies ar vīra nāvi, laulības šķiršanu vai laulības atzīšanu par neesošu, uzskatāms bērna mātes vīrs (paternitātes pieņēmums).

Tātad ieraksts par paternitāti dzimšanas reģistrā un bērna dzimšanas apliecībā var tikt izdarīts, pamatojoties uz paternitātes pieņēmumu.

Paternitātes pieņēmumu var apstrīdēt tiesas ceļā. Saskaņā ar Civillikuma 149. panta pirmo un otro daļu paternitātes pieņēmumu bērna mātes vīrs var apstrīdēt divu gadu laikā no dienas, kad viņš uzzināja, ka bērns nav cēlies no viņa. Tādas pašas tiesības apstrīdēt paternitātes pieņēmumu ir bērna mātei.

Tātad bērna māte ir tiesīga vērsties tiesā ar prasības pieteikumu un apstrīdēt paternitātes pieņēmumu. Prasības pieteikumā ir jāapraksta lietas faktiskie apstākļi un jāietver arī juridiskais pamatojums. Persona ir tiesīga vērsties pie zvērināta advokāta vai jurista, kurš darbojas ģimenes tiesību jomā, lai sagatavotu prasības pieteikumu atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

Saskaņā ar Civillikuma 150. pantu, ja tiesa apmierina prasību, ar kuru apstrīdēts paternitātes pieņēmums, ieraksts par tēvu dzimšanas reģistrā atzīstams par neesošu no tā izdarīšanas dienas.

Par tiesas procesa ilgumu grūti spriest, jo īpaši, ja būs jāpieprasa, jāsaņem un jāiztulko kādi ārvalsts dokumenti. Ir jārēķinās uz laiku līdz gadam, bet process var būt arī ilgāks.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas