E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22400
Lasīšanai: 6 minūtes
2
2

Kā tiek aizsargāts intelektuālais īpašums, ievedot preci no trešajām valstīm

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. februārī, 2021
Karlis

Labdien! Man radās jautājums, uz kuru nevaru rast atbildi. Jautājums ir par intelektuālā īpašuma aizsargāšanu, ievedot preci no trešajām valstīm. Eiropas regula Nr. 608/2013 nosaka tikai muitas darbību, bet neatrodu informāciju par to, kā notiek viltojuma atpazīšana. Kur ir noteiktas darbības, kādā veidā nosaka preces autentiskumu? Vai tik tiešām intelektuālā īpašuma turētājs spēj noteikt preces atbilstību pēc muitas darbinieku uzņemtajiem fotoattēliem? Šajā sakarā citas darbības muita neveica. Vai es kā cietušais, kas preci ir iegādājies kā oriģinālu, drīkstu prasīt pierādījumus tam, ka konkrētā prece ir viltojums, un kas par to liecina?

A
atbild:
22. februārī, 2021

Jūs pieminētajā Eiropas Parlamenta un Padomes regulas Nr. 608/2013 preambulā ir noteikts: “Tādu preču tirdzniecība, ar kurām pārkāpj intelektuālā īpašuma tiesības, rada lielu kaitējumu tiesību subjektiem, lietotājiem vai ražotāju grupām un likumīgajiem ražotājiem un tirgotājiem. Ar šādu tirdzniecību varētu arī tikt maldināti patērētāji, un dažos gadījumos varētu tikt apdraudēta viņu veselība un drošība. Minētās preces, cik vien iespējams, Savienībā nevajadzētu laist apgrozībā, un būtu jāpieņem pasākumi, lai novērstu šādu nelikumīgu tirdzniecību, neierobežojot likumīgo tirdzniecību.”

Jāpiebilst, ka regulas ir vispārpiemērojamas. Tās uzliek saistības kopumā un ir tieši piemērojamas visās dalībvalstīs. (Atbilstoši Līguma par Eiropas Savienības darbību (LESD) 288. pantam.)

Tātad arī Latvijā, ievedot preci, ir jāpārbauda tās autentiskums, cits jautājums, vai ir iespējams pārbaudīt katru ievesto preci, proti, vai mums ir pieejami vajadzīgie eksperti. Jo arī regulā Nr. 608/2013 ir noteikts: katra valsts pārbauda preces pēc savām iespējām.

Turpat regulas Nr. 608/2013 preambulā ir noteikts: “Muitas dienestiem vajadzētu būt kompetentiem īstenot intelektuālā īpašuma tiesības attiecībā uz precēm, kas saskaņā ar Savienības tiesību aktiem muitas jomā ir pakļautas muitas uzraudzībai vai muitas kontrolei, un pienācīgi pārbaudīt šādas preces, lai novērstu darbības, ar kurām tiek pārkāpti tiesību akti intelektuālā īpašuma tiesību jomā.”

“Situācijās, kad ir noticis preču aizturējums, mēs gaidām atbildi no tiesību īpašnieka. Savukārt, ja tiesību īpašnieks apstiprina, ka attiecīgā prece ir viltota, pieņemam lēmumu,” skaidro VID Muitas pārvaldes Riska vadības daļas Ierobežojumu un aizliegumu uzraudzības daļas vecākais muitas eksperts Egīls Misītis. Pieņemot lēmumu, VID muitas pārstāvji vērtē arī viltoto preču daudzumu, līdz ar to soda apmēri var atšķirties – var piemērot tikai preces konfiskāciju un tās iznīcināšanu, bet var piemērot preces konfiskāciju un tās iznīcināšanu, papildus uzliekot naudas sodu attiecīgajai personai.

Ja patērētājs tomēr ceļojuma laikā ir iegādājies viltojumu, piemēram, apavus, muitnieki neliks tos vilkt nost. “Lidojot ar privāti iegādātu viltojumu, neviens nost to neņems, ja vien bagāžā nav vairāku viltojuma vienību ar nenoplēstām cenu zīmēm, ko var uzskatīt par komerciālu nolūku,” norāda E. Misītis (pilns skaidrojuma teksts ir pieejams šeit).

Savukārt no regulas Nr. 608/2013 6. panta izriet tas, ka jums kā preces pasūtītājam (pircējam, īpašniekam) ir jāsniedz pieprasījums attiecīgās dalībvalsts muitas nodaļā un jānorāda konkrēti fakti, kas raisa aizdomas par preces autentiskumu. (Piemēram, jums jāsniedz pierādījumi tam, ka pirkāt oriģinālu preci, jāsniedz informācija par pārdevēju, kas arī jānorāda, kādas ir preces viltojuma pazīmes. Protams, ka uz vietas muitā jūs varat precizēt visus savus jautājums par saņemto preci.)

Regulas Nr. 608/2013 III. nodaļas 17. pantā ir noteikta muitas dienestu rīcība: preču izlaišanas apturēšana vai preču aizturēšana pēc pieprasījuma apstiprināšanas: “Ja muitas dienesti atklāj preces, par kurām ir aizdomas, ka ar tām pārkāpj intelektuālā īpašuma tiesības, attiecībā uz kurām ir pieņemts lēmums par pieprasījuma apstiprināšanu, muitas dienesti aptur minēto preču izlaišanu vai aiztur tās.”

Tāpat regulā norādīts: “Preces, par kurām ir aizdomas, ka ar tām tiek pārkāptas intelektuālā īpašuma tiesības, muitas uzraudzībā var iznīcināt.” (Atbilstoši regulas Nr. 608/2013 III. nodaļas 23. pantam.)

Mazos sūtījumos sūtītu preču iznīcināšanas procedūra ir noteikta regulas Nr. 608/2013 III. nodaļas 26. pantā, proti, iznīcina tās preces, “par kurām ir aizdomas, ka tās ir viltotas vai pirātiskas”.

Tātad jūsu gadījumā muitas darbiniekam neradās aizdomas par preces viltojumu, savukārt, ja tās ir radušās jums, tad jums ir tiesības iesniegt attiecīgajā muitas nodaļā pieprasījumu par preces pārbaudi, pamatojot to.

Latvijas Republikā ir spēkā Muitas likums, kura 14. pantā ir noteikta kārtība, kādā īsteno muitas kontroles pasākumus intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzībai, kā arī kārtība, kādā pieņem lēmumu, ar ko tiek apstiprināts lūgums muitas iestādei rīkoties saistībā ar precēm, par kurām ir aizdomas, ka ar tām tiek pārkāptas intelektuālā īpašuma tiesības. Tāpat šajā pantā noteikti saņēmēja pienākumi muitas kontroles pasākumu īstenošanas procesā un kārtība, kādā sedz izdevumus par izlaišanai apturēto vai aizturēto preču glabāšanu un iznīcināšanu un nosaka šo izdevumu apmēru.

Jāpiebilst, ka ir jābūt aizdomām par preces viltojumu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas