E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22375
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
1
3
1

Ja tiek pārdots dalītais īpašums, tad otrs īpašnieks var izmantot pirmpirkuma tiesības

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2021
Juris

Labdien! Vēlējos uzdot jautājumu par dalītā īpašuma pirmpirkuma tiesībām. Četru dzīvokļu māja un četras garāžas atrodas uz saimnieka zemes (ir piespiedu nomas līgums). Māja ir sadalīta dzīvokļu īpašumos. Katram dzīvokļa īpašniekam pieder pa vienai garāžai (katra garāža ir atsevišķa būve). Visas ēkas ir sen būvētas. Katram dzīvokļa īpašniekam zemesgrāmatā ir ierakstīts dzīvokļa īpašuma, domājamā daļa no ēkas un kāda no garāžām. Viens no dzīvokļu īpašniekiem vēlas pārdot savu dzīvokli un garāžu. Vai šādā situācijā zemes īpašniekam ir pirmpirkuma tiesības uz konkrēto dzīvokli un garāžu?

A
atbild:
09. februārī, 2021
Olga Lauva
juriste

Pirmpirkuma tiesības ir noteiktas vairākos normatīvajos aktos: Civillikumā, likumā “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un kārtību” un likumā “Par pašvaldībām”.

Ja kāds no kopīpašniekiem atsavina savu domājamo daļu atbilstoši Civillikuma normām, pirmpirkuma tiesības vienmēr ir kopīpašniekiem.

Dalītā īpašuma gadījumā, t. i., ja ēka pieder vienai personai, bet zeme citai personai, pirmpirkuma tiesības regulē likums “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un kārtību”.

Atbilstoši likuma 14. panta otrajai daļai, ja ēkas (būves) vai augļu dārzs (koki) ir patstāvīgs īpašuma objekts, tā pirmpirkuma vai izpirkuma tiesības ir zemes īpašniekam. Tādas pašas pirmpirkuma vai izpirkuma tiesības ir ēku (būvju) vai augļu dārza (koku) īpašniekam, ja atsavina zemes gabalu. Bijušajam īpašniekam un viņa mantiniekiem ir zemes, ēku (būvju) un augļu dārzu (koku) pirmpirkuma tiesības atbilstoši likumiem, kas regulē īpašuma tiesību atjaunošanu un privatizāciju. Tātad šādos gadījumos zemes īpašniekam ir pirmpirkuma tiesības uz nekustamo īpašumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas