E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31811
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Ja pretprasība celta saskaņā ar likuma normām, tad tiesai nav pamata to nepieņemt

J
jautā:
13. februārī, 2024
Inga

Labdien! Vēršos pie jums pēc palīdzības, lai iegūtu skaidrību vienā juridiskā jautājumā. 2020. gadā man nomira tēvs. Mamma ar tēvu savulaik bija vienojušies, ka īpašums būs uz tēva vārda. Mantinieki bijām trīs: mamma, es un par mani jaunāks brālis. Vienojāmies, ka visi trīs kopā turpināsim apsaimniekot īpašumu, kuru vecāki no nulles savulaik iegādājušies un veidojuši un kurā vecāki dzīvojuši ap 40 gadiem. Pie notāra tika parakstīta mantojuma apliecība, un visi kļuvām par vienlīdzīgiem līdzīpašniekiem. 2021. gada janvārī brālis katru no mums atsevišķi sāka dažādos veidos ietekmēt, lai mēs īpašumu pārrakstām viņam. Mamma tad pieņēma lēmumu: ja nevaram turpināt visi trīs kopā, tad, lai brāli “nomierinātu”, jāizdara jau no sākuma neizdarītais, t. i., jāpieprasa pārdzīvojušā laulātā daļas izdalīšana. Tā kā to nebija iespējams izdarīt citādi kā tikai tiesas ceļā, tika iesniegta prasība. Es parakstīju vienošanos, ka man nav iebildumu un ka savu daļu, kuru ieguvu uz mantojuma apliecības pamata, atdodu mammai atpakaļ. Līdz ar to prasība pret mani beidzās. Bet brālis uzreiz iesniedza pretprasību, ar kuru pieprasa atdalīt viņam šobrīd pienākošos 1/3 no īpašuma, kā tas norādīts mantojuma apliecībā. Tiesa šo pretprasību pieņēma. Lietas skatīšana pēc būtības dažādu iemeslu dēļ nav sākta joprojām. Vai tiesai bija tiesības pieņemt tādu pretprasību par 1/3 daļas atdalīšanu vienam no kopīpašniekiem, kamēr nav vēl noskaidrota tā saucamā “mantojuma masa” pēc mammai pienākošās daļas izdalīšanas, pamatojoties uz Civillikuma 392. pantu? Liels paldies jau iepriekš!

A
atbild:
15. februārī, 2024

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 136. panta pirmās daļa nosacījumiem atbildētājs (konkrētajā gadījumā – jūsu brālis) ir tiesīgs līdz brīdim, kad lietas izskatīšana pēc būtības pabeigta, pirmās instances tiesā celt pret prasītāju pretprasību.

Civilprocesa likuma 136. panta trešā daļa noteic, ka tiesa vai tiesnesis pieņem pretprasību, ja:

1) starp sākotnējo prasību un pretprasību iespējams savstarpējs ieskaits;

2) pretprasības apmierināšana pilnīgi vai daļēji izslēdz sākotnējās prasības apmierināšanu;

3) pretprasībai un sākotnējai prasībai ir savstarpējs sakars un to kopīga izskatīšana sekmēs ātrāku un pareizāku lietas iztiesāšanu.

Cik ir saprotams no jautājuma, jūsu brāļa celtā pretprasība atbilst Civilprocesa likuma 136. panta trešās daļas nosacījumiem, līdz ar to tiesai nebija pamata nepieņemt šo pretprasību. Bet tas nenozīmē, ka jūsu mātes prasība automātiski tiks noraidīta. Tiesa skatīs abus prasījumus un noskaidros objektīvo patiesību, pamatojoties uz likumu normām un pušu iesniegtajiem pierādījumiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas