E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22354
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
5
5

Ko maksā vecākiem, kad bērns sasniedz 1,5 gadu vecumu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. februārī, 2021
Aīna

Labdien! Radušās neskaidrības sakarā ar bērna kopšanas atvaļinājumu. Bērns ir piedzimis 2019. gada 4. oktobrī (kaut bija plānots 21. novembrī, piedzima priekšlaikus). B lapa noslēgta 2020. gada 28. janvārī. Bērna kopšanas atvaļinājums tika piešķirts uz 1,5 gadiem, un pabalsts tika aprēķināts līdz 2021. gada 3. aprīlim. Jautāju darba devējam, bet viņš teica, ka atvaļinājums man ir līdz 2021. gada septembrim. Vai es šajā periodā (no 4. aprīļa līdz septembrim) saņemšu kādus ienākumus, izņemot ģimenes pabalstu? Paldies jau iepriekš par atbildi!

A
atbild:
08. februārī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba likuma 156. pants paredz, ka ikvienam darbiniekam, gan bērna mātei, gan bērna tēvam, ir tiesības uz pusotru gadu ilgu bērna kopšanas atvaļinājumu, un to var pieprasīt jebkurā laikā, kamēr bērns sasniedz 8 gadu vecumu. Tātad tas ir noteikts kalendārā laika periods.

Taču vecāku pabalstu (ja izvēlas to saņemt 1,5 gadu) un bērna kopšanas pabalstu maksā, līdz bērns sasniedz pusotra gada vecumu. Tātad šis periods ir saistīts ar bērna vecumu.

Bērna kopšanas atvaļinājuma saistība ar konkrētu periodu ir tāda, ka tad, ja vecāks saņem vecāku pabalstu un nestrādā (atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā), vecāku pabalstu maksā pilnā apmērā. Ja strādā (neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā), tad vecāku pabalstu maksā tikai 30% apmērā.

Pēc tam, kad beidzies pēcdzemdību atvaļinājums (maternitātes pabalsta izmaksas laiks), darba devējs piešķir bērna kopšanas atvaļinājumu, jo vienlaikus divos atvaļinājumos atrasties nevar. Tāpēc arī sanāk, ka darba devēja piešķirtais bērna kopšanas atvaļinājums (ja piesķirts 1,5 gadus ilgs BKA) turpinās pēc tam, kad vecāku pabalsta izmaksa ir beigusies.

Darba devējs bērna kopšanas atvaļinājumu tikai piešķir, bet neapmaksā.

Par bērnu no pusotra gada līdz 2 gadiem tiek maksāts bērna kopšanas pabalsts: 42,69 eiro mēnesī. No bērna viena gada vecuma tiek maksāts ģimenes valsts pabalsts. Tā apmērs ir atkarīgs no bērnu skaita ģimenē: par pirmo bērnu šis pabalsts ir 11,38 eiro.

Ja vēlaties darbā atgriezties ātrāk par septembri, laikus jāuzraksta iesniegums darba devējam, lūdzot pārtraukt bērna kopšanas atvaļinājumu, un norādīt laiku, kad vēlaties atgriezties darbā.

Darba likuma 156. panta piektā daļa paredz, ka bērna kopšanas atvaļinājuma pārtraukšana pirms piešķirtā atvaļinājuma termiņa beigām īstenojama darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajā kārtībā vai pamatojoties uz darba devēja un darbinieka vienošanos.

Darbiniekam ir tiesības atgriezties darbā, paziņojot par to darba devējam ne mazāk kā divas nedēļas iepriekš, ja objektīvu apstākļu dēļ zudis pamats turpmākai bērna kopšanai.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas