E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22338
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
5
1
5

Neatraidāmo mantinieku tiesības uz mantojuma daļu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. februārī, 2021
Iveta

Labdien! Manam tēvam piederēja dzīvoklis. Pāris gadus pirms savas nāves viņš atstāja ar roku rakstītu testamentu, kurā visu savu mantu ir novēlējis savai otrajai sievai. Mēs ar māsu gribam izprasīt savu daļu. Notārs teica, ka tā ir 2/3 no kopējās daļas, tātad katrai pa 1/6 daļai? Cik ātrā laikā tēva sievai ir jāsaņem mantojuma apliecība? Vai ir noilguma termiņš? Un vai viņa bez mūsu ziņas var pārdot dzīvokli?

A
atbild:
15. martā, 2021
Ilona Barkovska
juriste

Civillikuma 422. pants noteic, ka testators savam nāves gadījumam var brīvi noteikt par visu savu mantu, ar to ierobežojumu, ka viņa neatņemamās daļas tiesīgajiem atstājamas viņu neatņemamās daļas. Šis noteikums jāievēro, arī ieceļot pēcmantinieku.

Civillikuma 788. pants nosaka: ja kāds neatņemamās daļas tiesīgais testamentā palicis neievērots vai bez likumiska iemesla atstumts no mantojuma, viņam ir tiesības prasīt, lai nodala viņa neatņemamo daļu vai arī, ja viņam novēlēts mazāk par šo daļu, lai to papildina. Citādā ziņā testaments patur savu spēku.

Civillikuma 424. panta pirmā daļa noteic, ka neatņemamo mantojuma daļu noteic pēc tā mantinieku skaita, kāds palicis testatora nāves dienā, ieskaitot pārdzīvojušo laulāto un ar testamentu atstumtos mantiniekus, bet neskaitot līdzi atteikušos mantotāju.

Tātad, ja neatņemamās daļas tiesīgā persona nav labprātīgi atteikusies no savas daļas (nav parakstījusi mantojuma atteikšanās līgumu), tā var pretendēt uz savu neatņemamo daļu no mantojuma.

Saskaņā ar Civillikuma 425. pantu neatņemamā daļa ir puse no tās mantojuma daļas vērtības, kādu neatņemamās daļas tiesīgais manto pēc likuma. Šo daļu noteic pēc tā mantas sastāva un vērtības, kāds bijis testatora nāves dienā. Neatņemamajā daļā ieskaita tiklab to, ko testators atstājis mantiniekam kā mantojumu vai legātu, kā arī to, kas saņemts testatora dzīves laikā, ja uz saņemto attiecas pievienojuma pienākums (757. un turpm. p.). Neatņemamo daļu aprēķina no testatora skaidras mantas, atskaitot visus viņa parādus.

Tas, uz cik lielu daļu no mantojuma var pretendēt neatraidāmais mantinieks katrā konkrētajā gadījumā, mantiniekam jāprecizē, vēršoties pie notāra, kurš uzsācis attiecīgo mantojuma lietu.

Notārs mantojuma apliecību taisa pēc tam, kad izbeidzies mantojuma atstājēja norādītais termiņš mantojuma pieņemšanai, bet, ja tāds nav norādīts, – paša zvērināta notāra vai likumā noteiktais termiņš mantojuma pieņemšanai, kā to nosaka Notariāta likuma 285. pants. Kad mantojuma lieta tiks pabeigta, tēva sieva būs tiesīga saņemt mantojuma apliecību. Uzdotā jautājuma kontekstā mantojuma apliecības izņemšanai nav noilguma termiņa.

Saskaņā ar Civillikuma 423. panta otro daļu neatņemamās daļas tiesīgajiem ir tikai prasījuma tiesības uz neatņemamās daļas izdošanu naudā (788. p.). Tiesības uz neatņemamo daļu ir mantojamas un tālāk nododamas tiesības.

Tātad neatņemamās daļas tiesīgajiem viņu daļas tiek izmaksātas.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas