E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22304
Lasīšanai: 3 minūtes

Tiesības uz valsts pabalstiem sakarā ar bērna piedzimšanu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2021
Rolands

Labdien! Kādi pabalsti par bērna piedzimšanu pienākas ģimenei, kurā tēvs ir darba attiecībās jau vairākus gadus, bet māte ir Krievijas pilsone ar termiņuzturēšanās atļauju dzīvošanai Latvijā un nav veikusi sociālās apdrošināšanas iemaksas? Vai ģimenei ir tiesības uz bērna kopšanas pabalstu 171 eiro apmērā, ja dekrēta atvaļinājumā dosies māte?

A
atbild:
17. februārī, 2021
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Dzidra Vanaga, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Valsts sociālo pabalstu likums noteic, ka sakarā ar bērna piedzimšanu viens no bērna vecākiem var pretendēt uz valsts sociālo pabalstu saņemšanu.

Tiesības uz valsts sociālajiem pabalstiem, tostarp vienreizēju bērna piedzimšanas pabalstu, bērna kopšanas pabalstu un ģimenes valsts pabalstu, ir Latvijas pilsoņiem, nepilsoņiem, ārzemniekiem un bezvalstniekiem, kuriem piešķirts personas kods un kuri pastāvīgi dzīvo Latvijas teritorijā.

Tiesību uz valsts sociālajiem pabalstiem nav personām, kuras Latvijā saņēmušas termiņuzturēšanās atļauju. Tiesības uz bērna piedzimšanas pabalstu, bērna kopšanas pabalstu, ģimenes valsts pabalstu ir visām šeit 1. punktā minētajām personām, ja to bērniem piešķirts personas kods.

No jautājuma noprotams, ka bērna tēvs strādā Latvijā un ir sociāli apdrošināts Latvijā, bet bērna māte Latvijā nav nodarbināta un neveic sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Tādā gadījumā bērna māte nav sociāli apdrošināta un nevar pretendēt uz grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu pie darba devēja un viņa nevar atrasties arī bērna kopšanas atvaļinājumā, jo nav darba ņēmēja.

Ja bērna tēvs ir nodarbināts un sociāli apdrošināts Latvijā, tad pēc bērna piedzimšanas viņš var pieprasīt VSAA vecāku pabalstu, kas ir sociālās apdrošināšanas pabalsts. Vecāku pabalsts tiek piešķirts vienlaikus ar bērna kopšanas pabalstu, ja bērna tēvs pastāvīgi dzīvo Latvijā. Bērna tēvam kā pastāvīgajam Latvijas iedzīvotājam ir tiesības arī uz vienreizēju bērna piedzimšanas pabalstu.      

Lai pieprasītu attiecīgos pabalstus, personai pēc bērna piedzimšanas jāiesniedz iesniegums VSAA.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 40 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas