E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22258
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
11
11

Kad zemnieku saimniecības īpašnieks kļūst par pašnodarbināto

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. janvārī, 2021
Anatolijs

Labdien! Kā zemnieku saimniecības īpašnieks var kļūt par pašnodarbinātu personu? Vai tas notiek automātiski, pamatojoties uz likuma normām, vai arī papildus jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā? Atbilstoši likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11. panta 1.1, 1.2 un 1.3 daļai par fiziskās personas saimniecisko darbību ir uzskatāma jebkura darbība, kas vērsta uz preču ražošanu, darbu izpildi, tirdzniecību un pakalpojumu sniegšanu par atlīdzību. Saimnieciskā darbība ietver arī ar uzņēmuma līguma izpildi saistīto darbību, profesionālo darbību, nekustamā īpašuma apsaimniekošanu, komercaģenta, māklera un individuālā komersanta darbību, kā arī fiziskās personas īpašumā esoša individuālā uzņēmuma (arī zemnieka un zvejnieka saimniecības) darbību. Kā zemnieku saimniecības īpašnieks var reģistrēt šo saimniecisko darbību Valsts ieņēmumu dienestā?

A
atbild:
04. februārī, 2021
Valsts ieņēmumu dienests
Evita Teice-Mamaja, Sabiedrisko attiecību daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Atbilstoši likumam “Par individuālo (ģimenes) uzņēmumu un zemnieka vai zvejnieka saimniecību” zemnieku saimniecība jāreģistrē Uzņēmumu reģistrā, tādējādi zemnieka saimnieciskā darbība Valsts ieņēmumu dienestā papildus nav jāreģistrē.

Pēc zemnieku saimniecības reģistrācijas Uzņēmumu reģistrā zemnieku saimniecības īpašnieks saskaņā ar likuma “Par nodokļiem un nodevām” 4. panta otro daļu izvēlas maksāt iedzīvotāju vai uzņēmumu ienākuma nodokli no saimnieciskās darbības ienākuma, par to paziņojot Valsts ieņēmumu dienestam. Zemnieku saimniecība (zemnieku saimniecības vārdā) iesniegumu ar informāciju par izvēlēto nodokļu režīmu var iesniegt Valsts ieņēmumu dienestā brīvā formātā.

Atbilstoši likumam “Par valsts sociālo apdrošināšanu” pašnodarbinātais ir persona, kura gūst ienākumu kā zemnieku saimniecības īpašnieks, kas, nebūdams darba tiesiskajās attiecībās ar savas zemnieku saimniecības pārvaldes institūciju, veic šīs zemnieku saimniecības vadības funkciju, ja šajā zemnieku saimniecībā likumā noteiktajā kārtībā nav iecelts pārvaldnieks. Ņemot vērā minēto, zemnieku saimniecības īpašnieks tiek uzskatīts par pašnodarbināto atbilstoši normatīvo aktu normām un viņam nav nepieciešams papildus reģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā kā pašnodarbinātai personai.

Attiecīgi zemnieku saimniecības īpašniekam, kurš ir reģistrēts kā iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājs, ir pienākums kārtot grāmatvedību kā saimnieciskās darbības veicējam un savā vārdā Valsts ieņēmumu dienestā sniegt:

  • pašnodarbinātā ziņojumu un veikt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (reizi ceturksnī, ja vismaz vienā no ceturkšņa mēnešiem saņemts ienākums);
  • gada ienākumu deklarāciju (reizi gadā) un maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli (reizi gadā, bet, sākot ar otro darbības gadu, – 4 reizes gadā avansa formātā).
Labs saturs
11
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 219 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas