E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22222
Lasīšanai: 3 minūtes
6
6

Zemes piespiedu noma

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. janvārī, 2021
Tina

Labdien! Ir zemes īpašums, uz kura ir uzbūvētas garāžas, kas pieder citiem īpašniekiem, tam ir piešķirts kadastra numurs. Šo garāžu īpašnieki izmanto nomāto zemes gabalu un arī pārējo zemes gabalu (kurai nav nomas maksa), lai piekļūtu garāžām. Kā ir iespējams atpirkt šīs ēkas no īpašniekiem? Vai ir iespēja atpirkt piespiedu kārtā? Vai ir iespējams aizliegt pārvietoties ar auto pa pārējo zemes gabalu?

A
atbild:
18. janvārī, 2021

Ja arī ēkas īpašnieks izmanto jūsu zemi (zeme zem ēkas un funkcionāli nepieciešamais zemes gabals), jums ir tiesības prasīt zemes lietošanas nomas maksu (zemes piespiedu noma).

Piespiedu nomas tiesiskās attiecības ir saistību tiesības. Atbilstoši Civillikuma 1402. pantam saistību tiesības rodas vai nu no tiesiska darījuma, vai no neatļautas darbības, vai pēc likuma. Piespiedu nomas tiesiskās attiecības pastāv piespiedu dalītā īpašuma gadījumos, kad uz zemes uzcelta ēka ir patstāvīgs īpašuma objekts un pieder citai personai, nevis zemes īpašniekam. Šādās situācijās, lai ēkas īpašnieks varētu izmantot savu īpašuma tiesību uz ēku, ir nepieciešams, ka tā lietošanā ir ēkai nepieciešamā zeme. Tādēļ piespiedu dalītā īpašuma gadījumos likums paredz, ka iesaistīto pušu starpā pastāv piespiedu nomas tiesiskās attiecības.

Ja ar ēkas īpašnieku neizdodas vienoties par zemes gabala apmēru, uz kuru tiktu attiecināta piespiedu nomas maksa, jums kā zemes īpašniekam ir tiesības celt prasību tiesā par zemes nomas līguma noslēgšanu. Ar šo ir saprotams, ka zemes īpašniekam ir tiesības prasīt gan nomas līguma noslēgšanu, gan faktisko nomas tiesisko attiecību atzīšanu, gan arī strīdu izšķiršanu par nomas līguma būtiskajām sastāvdaļām un parāda piedziņu, jo, nepievēršoties nomas līguma būtiskajām sastāvdaļām, nav iespējams izšķirt strīdu pēc būtības par nomas tiesisko attiecību nodibināšanu vai šādu faktisko attiecību, kas pastāv uz likuma pamata, konstatēšanu.

Normatīvo aktu uzskaitījums un analīze, kā arī minētā jautājuma pētniecības problemātika ir apskatīta Tieslietu ministrijas mājaslapā publicētajā rakstā “Piespiedu nomas tiesisko attiecību aktuālie jautājumi”.

Par zemes piespiedu nomas maksas apmēru un problemātiku vairāk varat uzzināt LV portāla rakstā “Zemes piespiedu nomas samazinājuma normas atzīst par neatbilstošām Satversmei”.

Līdz ar to jūs esat tiesīgs liegt ēkas īpašniekam liegt izmantot zemes gabalu, kas nav ar ēku saistīts funkcionāli nepieciešamais zemes gabals.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas