E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22142
Lasīšanai: 3 minūtes
6
6

Kā jāorganizē pārtraukumi darbā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. janvārī, 2021
Stella

Slīdošais grafiks. 10 stundu maiņas. Paredzēts neapmaksāts atpūtas laiks stundas garumā, kas pēc darba devēja nosacījumiem tiek sadalīts: 30 min pusdienas laiks un trīs pārtraukumi pa 10 min. Vai dalīt atlikušās pusstundas pārtraukumu pa 10 min nav pretrunā ar Darba likuma 145. panta 5. punktu, ka dalīt var ne mazāk kā uz 15 minūtēm? Un vai darba devējam jānodrošina pusdienas pārtraukums 30 min garumā katras 4 stundas? Vai tikai vienu reizi pēc darba dienas sākuma (145. panta 2. punkts)? Ja, piemēram, darbinieks strādā 12 stundu maiņu, cik gariem jābūt pārtraukumiem? Vēl interesē, cik bieži būtu jābūt pārtraukumiem darbā ar datoru. Vai tiem jābūt apmaksātiem?

A
atbild:
15. janvārī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Pārtraukumu organizāciju konkrētajā iestādē darba devējs nosaka iekšējās kārtības noteikumos, ievērojot Darba likuma regulējumu. Tas paredz, ka tiesības uz pārtraukumu darbā ir ikvienam strādājošajam, ja viņa dienas darba laiks ir ilgāks par sešām stundām. Pārtraukums darbiniekam piešķirams ne vēlāk kā pēc četrām stundām no darba sākuma.

Likums neregulē kopējo pārtraukumu ilgumu vienas darba dienas ietvaros, taču noteic, ka tas nevar būt mazāks par 30 minūtēm, ja jāstrādā vismaz 6 stundas. Savukārt vairākās daļās sadalītu pārtraukumu minimālais ilgums ir 15 minūtes.

Vispārēji pārtraukumus darba laikā neieskaita un neapmaksā, taču saskaņā ar Darba likuma 145. panta otro daļu pārtraukumu var ieskaitīt darba laikā, ja tā ir noteikts darba līgumā vai darba koplīgumā.

Citādi ir tajā gadījumā, ja darbinieks veic darbu, kas pakļauts īpašam riskam. Šiem darbiniekiem darba devējs ir tiesīgs piešķirt papildu pārtraukumu, ko ieskaita darba laikā, kā arī šo papildu pārtraukumu apmaksā.

Pārtraukumi darbā ar datoru

Bez pārtraukuma strādāt ar datoru nav ieteicams ilgāk par divām stundām. Ieteicams ik pēc stundas pārtraukt darbu uz 5 līdz 10 minūtēm vai ik pēc divām stundām apmēram uz 15 minūtēm. Pārtraukumu laikā nav ieteicams atrasties pie monitora.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas