E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22125
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
4
4

Nepilngadīgo nopratināšanas īpatnības

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. janvārī, 2021
Marija

Vai nepilngadīgos (12 un 15 gadi) policija var aizturēt un aizvest uz iecirkni uz nopratināšanu aizdomās par tīšu dedzināšanu (nopratināja bez vecāku klātbūtnes)? Kā ir ar Bērnu tiesību aizsardzības likuma 59. pantā noteikto, ka to nevar bez vecākiem? Policija atbild, ka Kriminālprocesa likums neuzliek to par obligātu nosacījumu.

A
atbild:
12. janvārī, 2021
Olga Lauva
juriste

Kriminālprocesa likuma 152. panta otrā daļa noteic, ka nepilngadīgo pratina izmeklēšanas darbības veicējs, kuram ir speciālas zināšanas par saskarsmi ar nepilngadīgo kriminālprocesa laikā. Ja izmeklēšanas darbības veicējs nav ieguvis speciālas zināšanas par saskarsmi ar nepilngadīgo kriminālprocesa laikā vai ja izmeklēšanas darbības veicējs to uzskata par nepieciešamu, nepilngadīgo pratina pedagoga vai psihologa klātbūtnē.

Augstākā tiesa ir atzinusi, ka Kriminālprocesa likuma 152. pantā otrajā daļā ietvertā norma par psihologa klātbūtni, veicot nepilngadīgā nopratināšanu, jāsaprot tā, ka psihologam nav tikai pasīva novērotāja loma šīs izmeklēšanas darbības veikšanas laikā. Psihologa klātbūtnes jēga ir sniegt palīdzību procesa virzītājam, kā arī nodrošināt nepilngadīgajam psiholoģisku labklājību. Nopratināšanā psihologs var formulēt procesa virzītāja uzdotos jautājumus tādā formā, lai tie būtu labāk saprotami nepilngadīgajam, lai neradītu viņa psihei nelabvēlīgus apstākļus.

Nepilngadīgā pārstāvim ir tiesības piedalīties pratināšanā, ja pret to neiebilst nepilngadīgais. Minētā persona ar izmeklēšanas darbības veicēja atļauju var uzdot jautājumus pratināmajam.

Savukārt Kriminālprocesa likuma 153. pants noteic nepilngadīgās personas pratināšanu ar psihologa starpniecību.

Jebkurā gadījumā izmeklēšanas darbības veicējam, pratinot nepilngadīgu vai mazgadīgu personu, ir jābūt šīm speciālām zināšanām par saskarsmi ar nepilngadīgo kriminālprocesa laikā, kā arī jāvērtē, vai nopratināšanas laikā ir nepieciešams pieaicināt pārstāvi, ievērojot Bērnu tiesību aizsardzības likuma 59. panta ceturto daļu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas