E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22100
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
5
5

Nekustamā īpašuma īre ar izpirkšanas tiesībām

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. janvārī, 2021
Artūrs

Pie kā tiek pieskaitīta nekustamā īpašuma īre ar izpirkšanas tiesībām, iemaksājot pirmo iemaksu: pie īrēšanas vai pie pirkšanas/pārdošanas darījumiem? Vai tā kādā veidā ietekmē nekustamo īpašumu? Vai ir kādi punkti, ko ierakstīt līgumā, lai pārdevējs samazinātu savus finansiālos riskus? Kurā brīdī ir jāsamaksā peļņas nodoklis valstij (20%): vai tad, kad iegūta visa summa par nekustamo īpašumu? 

A
atbild:
28. janvārī, 2021

Tā kā nav zināms, ar kādiem nosacījumiem noslēgts nekustamā īpašuma īres līgums ar izpirkšanas tiesībām, varam sniegt teorētisku atbildi par nodokļiem.

Nodokļu normatīvie akti nereglamentē un neierobežo civiltiesiskus līgumus.

Ja pušu starpā ir noslēgts nekustamā īpašuma īres līgums ar izpirkšanas tiesībām, saņemtās pirmās iemaksas atzīšana par īres maksu vai nekustamā īpašuma pārdošanas maksu ir atkarīga no saņemtā maksājuma mērķa un līguma nosacījumiem. Ja pirmā iemaksa ir maksājums par nekustamā īpašuma īri, tad saņemtais maksājums ir ienākums no nekustamā īpašuma izīrēšanas. Bet, ja pirmā iemaksa ir maksājums par nekustamā īpašuma izpirkšanu, kas ieskaitāms nekustamā īpašuma pirkuma maksā, tad tas ir ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas. Ja noslēgtā līguma ietvaros persona arī izīrē nekustamo īpašumu, saņemtie ienākumi no nekustamā īpašuma izīrēšanas ir ienākums no saimnieciskās darbības. No gūtajiem ienākumiem nekustamā īpašuma izīrētājam ir jāmaksā nodokļi. Nekustamā īpašuma izīrētājam ir iespēja izvēlēties piemērotāko nodokļu maksāšanas režīmu, plašāka informācija pieejama VID tīmekļa vietnē www.vid.gov.lv → Privātpersonām → Pirmie soļi nekustamā īpašuma izīrētājiem.

Ja noslēgtā līguma ietvaros īrnieks maksā tikai īres maksu, kuru, īrniekam izmantojot pirkuma tiesības, ieskaita nekustamā īpašuma pirkuma maksā, brīdī, kad nekustamā īpašuma izīrētājs saņems samaksu par nekustamā īpašuma pārdošanu, no saņemtā ienākuma ir jāaprēķina un jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Ienākumam piemērojot 20% nodokļa likmi. Savukārt, ja noslēgtā līguma ietvaros papildus īres maksai īrnieks, piemēram, katru mēnesi maksā arī nekustamā īpašuma izpirkšanas maksu, kuru līdz pirkuma līguma noslēgšanai ieskaita pirkuma maksā, saņemtā izpirkuma maksa ir ienākums no nekustamā īpašuma pārdošanas. Brīdī, kad nekustamā īpašuma izīrētājs saņems izpirkuma maksu, no saņemtā ienākuma ir jāaprēķina un jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Ienākumam piemērojot 20% nodokļa likmi.

Atbildot uz jautājumu, vai ir kādi punkti, ko ierakstīt līgumā, lai pārdevējs samazinātu savus finansiālos riskus, paskaidrojam, ka nekustamo īpašumu pirkšanas–pārdošanas norises tiesiskā kārtība ir gana komplicēta un var būt pilna ar dažādiem zemūdens klupšanas akmeņiem, tāpēc šajā jautājumā mēs ieteiktu vērsties pie kvalificēta jurista. Nelielu ieskatu šajā jautājumā var gūt LV portāla raidierakstā “Tiesiski padomi drošam darījumam nekustamā īpašuma iegādē”.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas