E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21949
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
26
26

Atstarpes lietojums normatīvajos aktos

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. decembrī, 2020
Ainārs

Labdien! Nevaru saprast, kāds būtu pareizs atstarpes lietojums aiz punkta, jo tas atšķiras pat vietnē likumi.lv, kas, kā paskaidroja likumi.lv pārstāvis, ir saistīts ar to, ka agrāk nelika aiz panta punkta atstarpi, bet par jaunu publicētajos normatīvajos aktos visur aiz panta punkta jau ir atstarpe, līdz ar to normatīvais akts tādā veidā tiek arī publicēts. Šī iemesla dēļ rodas nekonsekvence atstarpes lietojumā attiecīgajās normās (piemēram, Darba likuma 17.pants, bet 18. pants, kā arī 157.pants, bet 158. pants; Būvniecības likuma 8.pants, bet 9. pants). Šāda nekonsekvence radusies vēl daudzos citos normatīvajos aktos, turklāt arī datuma “garajā” pierakstā: 2020.gada 1.janvāris un 2020. gada 1. janvāris. Tomēr vienmēr taču bija pareizi tā, ka aiz panta punkta (piem., 12.pants) nebija atstarpes, proti, tāpat kā citos gadījumos, piem., datuma nosaukumā 2020.gada 1.janvāris, tā arī skolā māca kā pareizu pierakstu, bet, piemēram, spriedumos un iestāžu lēmumos, un arī likumos tiek lietots dažāds pieraksts, proti, gan bez, gan arī ar atstarpēm aiz punkta, piem., 2020. gada 1. janvāris. Meklēju un nevaru saprast, ar ko ir saistītas tādas izmaiņas vai pāreja uz jaunu pierakstu. Vai šāds atstarpes lietojums vai tā izmaiņas izriet no kāda normatīvā akta vai kārtības, vai arī ir kādi citi iemesli šādai pēkšņai izmaiņai, kas rada zināmas problēmas, jo apgrūtina darbu un meklēšanu, jo nav zināms, kādā formātā pants, datums vai tamlīdzīga informācija attēlota, un dažādā atstarpes lietojuma dēļ ne viss tiek atrasts, kaut atšķirība ir tikai atstarpes esamībā vai neesamībā, piemēram, datuma vai likuma panta pierakstā. Tādējādi rodas jautājums, vai šāds atstarpes lietojums vai tā izmaiņas izriet no kāda normatīvā akta vai kārtības vai arī ir kādi citi iemesli šādai pēkšņai izmaiņai/pārejai. Kā tad īsti ir juridiski pareizi?

A
atbild:
08. janvārī, 2021
Laura Studente
LV portālam

Saskaņā ar “Latvijas Vēstneša” sniegto informāciju, sistematizējot tiesību aktus vietnē likumi.lv, tas tiek darīts, lai tie atbilstu oficiālajai publikācijai, kā tas noteikts Ministru kabineta noteikumu Nr. 101 “Starptautisko līgumu uzskaites un tiesību aktu sistematizācijas noteikumi” 4. punktā.

Savukārt vietnē vestnesis.lv saskaņā ar Oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likuma 12. panta otro daļu oficiālā izdevuma izdevējs nodrošina publicētās informācijas atbilstību iesniegtajai informācijai.

Ministru kabineta pieņemtajos un publicēšanai iesniegtajos tiesību aktos kopš 2014. gada aiz kārtas skaitļa punkta tiek likta atstarpe.

Saeimas pieņemtajos tiesību aktos šāds pieraksts tiek ievērots kopš 2017. gada.

Vietnē likumi.lv pieejamās konsolidētajās redakcijās nekonsekvence attiecībā uz atstarpes lietojumu veidojas tādēļ, ka ar grozījumiem tiek izdarītas izmaiņas konkrētās tiesību akta vienībās, nevis pārizdots viss tiesību akts.

Lai gan portālā likumi.lv ir apsvērta doma vienādot atstarpes lietojumu vietnē, tomēr, ņemot vērā, ka spēkā esošu likumu un Ministru kabineta noteikumu vien, neskaitot grozījumus tajos, ir ap sešiem tūkstošiem, vienādošana būtu jāveic automatizēti. Ierobežoto resursu dēļ šis jautājums pagaidām nav prioritārs.

Vienlaikus norādām: jau 2009. gadā Latviešu valodas aģentūra skaidroja, ka gadu un datumu pierakstos ir jālieto atstarpes – tātad valodnieciski šis nav jaunieviesums. Aģentūra iesaka izmantot tā saucamo saistīto atstarpi, kas panākama, vienlaikus uz datora tastatūras nospiežot Shift, Ctrl un atstarpes taustiņu. Tā ir izmantojama, piemēram, starp vārda iniciāli un uzvārdu, gadu un datumu pierakstos, dažos saīsinājumos (u. c., u. tml., š. g.), skaitliskos daudzumos, kas norādīti procentos (10 %), jo tas ļauj ciparam vai nosaukuma daļai palikt vienā rindā, nesadalot tekstu tā, ka cipars vai nosaukuma daļa paliek vienā rindā, bet procentu zīme vai nosaukuma otra daļa tiek pārnesta uz nākamo rindu. Vairāk lasiet šeit.

Labs saturs
26
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas