E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21934
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Tiesības saņemt daļu no pārdošanas summas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. decembrī, 2020
Ziedonis

Augustā nomira mūsu māmiņa (92 gadu vecumā). Esam viņai 4 bērni, viens ir miris. Pirms aiziešanas mūžībā māmiņa pārdeva māju (13 000) un saņemto naudu uzticēja mūsu māsai, jo viņa bija viņas aprūpētāja gandrīz divus gadus. Vai mums pārējiem ir tiesības pretendēt kaut uz nelielu daļu no saņemtās naudas par mājas pārdošanu?

A
atbild:
20. maijā, 2021
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Meldra Kaļva, zvērināta notāre

Šajā gadījumā būtu jāizvērtē vairāki aspekti.

Lai saņemtu precīzas atbildes uz šo jautājumu, jāvēršas pie zvērināta notāra, ņemot līdzi dokumentus saistībā ar mammas mantojuma lietu. Izvērtējot dokumentus, var noteikt, vai jums ir tiesības saņemt daļu no mājas pārdošanas summas.

KĀ TO IZDARĪT?

  1. Tiešsaistē portālā www.latvijasnotars.lv, vienojoties ar jebkuru notāru par virtuālās vizītes laiku videorežīmā un vienojoties par dokumentu iesūtīšanas veidu (nepieciešama eID karte ar aktivizētu elektronisko parakstu).
  2. Klātienē vēršoties pie zvērināta notāra.
  3. Uzaicinot zvērinātu notāru pie sevis mājas vizītē.

Šajā situācijā jāvērtē, kāds ir pamats naudas uzticēšanai māsai: vai nauda tika pārskaitīta uz kontu? Kāds maksājuma mērķis bija norādīts maksājuma uzdevumā?

Ja māte šo naudas summu māsai deva kā dāvinājumu, tad, pamatojoties uz Civillikuma 1922. pantu, ja dāvinājums izdarīts tādā apmērā, ka dāvinātāja neatņemamās daļas tiesīgajiem neatliek pat viņu neatņemamās daļas, tad viņi var prasīt no apdāvinātā, lai izdod viņiem šīs daļas.

Aprēķinot neatņemamo daļu, jāņem par pamatu dāvinātāja mantas stāvoklis dāvināšanas laikā.

Vēlreiz norādu: lai sniegtu objektīvu atbildi uz jūsu jautājumu, būtu jāiepazīstas ar detalizētāku situācijas raksturojumu, līdz ar to iesaku jums vērsties pie zvērināta notāra ar dokumentiem. Mājaslapā www.latvijasnotars.lv ir norādīts visu Latvijas zvērinātu notāru saraksts, prakses vietu adreses, kontakttālruņi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 67 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas