E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21931
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2
2
2

Ja vecāku starpā ir strīds par gaidāmā bērna uzvārdu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. decembrī, 2020
Kristīne

Labdien! Esmu stāvoklī, neesmu precējusies ar bērna bioloģisko tēvu, kopā arī vairāk nedzīvojam. Dzimšanas apliecībā nevēlos viņu rakstīt, lai neierobežotu savu lemtspēju par bērna nākotnes iespējām gan izglītības jomā, gan ceļošanas jomā. Tāpat gribu bērnam dot savu uzvārdu, jo bērns dzīvos ar mani. Viņam par to darīju zināmu. Bet gaidāmā bērna tēvs kategoriski uzstāj, lai lieku bērnam viņa uzvārdu. Ar to arī sākās mutiski draudi no viņa puses ar tiesu un bāriņtiesu. Kādas ir manas tiesības likt savu uzvārdu bērnam? Un kādas tiesības ir bērna tēvam, līdz tas pierāda savu paternitāti? Un pēc paternitātes pierādīšanas?

A
atbild:
11. janvārī, 2021
Marika Mure
juriste

Viss atkarīgs no tā, kā un vai grasāties pierādīt paternitāti. To pierāda, iesniedzot dzimtsarakstu nodaļā kopīgu paternitātes atzīšanas iesniegumu vai tiesas ceļā.

Ja būsiet iesnieguši paternitātes atzīšanas iesniegumu, jums būs jāvienojas arī par bērna uzvārda ierakstīšanu. Pretējā, t. i., strīda, gadījumā šī jautājuma izlemšana būs jānodod Bāriņtiesas kompetencei un lēmuma pieņemšanai. Līdz ar paternitātes atzīšanu bērna tēvam radīsies arī visas Civillikuma 177. pantā noteiktā aizgādības institūta tiesības un pienākumi., t. i., rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās. Tostarp tiesības noteikt bērna dzīvesvietu. Šie paši apstākļi iestāsies arī tad, ja paternitāte būs atzīta ar tiesas nolēmumu.

Atbilstoši Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 34. panta ceturtajai daļai, ja bērna māte nav laulībā un līdz dzimšanas fakta reģistrācijai bērna paternitāte nav atzīta vai noteikta, dzimšanas reģistrā ieraksta ziņas tikai par viņa māti. No minētā izriet, ka šādā gadījumā bērna dzimšanas apliecībā bērna uzvārds būs ierakstīts atbilstoši mātes uzvārdam.

Tomēr vēršu jūsu uzmanību, ka līdz brīdim, kamēr nebūs atzīta paternitāte, jums nebūs tiesību arī uz uzturlīdzekļu piedziņu no bērna tēva.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas