E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21860
Lasīšanai: 8 minūtes

Piedziņas vēršana uz laulāto kopmantu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. decembrī, 2020
Madara

Labdien! Situācija: persona A ir parādā 2000 eiro nebanku kreditoram. Vienošanos nav iespējams panākt. Kreditors nenāk pretī. Pēdējais brīdinājums, sola, ka tiks izskatīta līguma cedēšana citam kreditoram vai parāda piespiedu piedziņa, vēršoties tiesā un piesaistot zvērinātu tiesu izpildītāju. Personai A nav neviena nekustamā īpašuma, kas reģistrēts zemesgrāmatā. Ir tikai dzīvokļa domājamā daļa, kas tiek dalīta ar vecākiem. Savukārt personai A ir laulātais B, kuram pirms laulības ir iegādāts īpašums uz sava vārda, kas reģistrēts zemesgrāmatā, kā arī laulību laikā ir iegādāta automašīna un reģistrēta CSDD kā īpašniekam. Vairāk nekas nav reģistrēts zemesgrāmatā, kaut arī viņam pieder kapitāldaļas kopējā, viņa ģimenes saimniecībā. Kā īsti notiks parādu atgūšana no A? Vai sākumā ķersies klāt pie algas konta, to bloķējot un novelkot katru mēnesi noteiktu summu, bet atstājot valstī noteikto minimālo algu? Un pēc tam pie īpašuma, kurš nav reģistrēts zemesgrāmatā? Vai otrādi? Un, ja ķeras klāt pie dzīvokļa, kura otra domājamā daļa pieder vienam no vecākiem, vai to var arī apķīlāt, pārdot utt.? Vai tiesu izpildītājs var ķerties klāt pie laulātā B īpašumiem, lai segtu A parādu? Kā šis process notiks?

A
atbild:
13. janvārī, 2021

Tiesu izpildītājs piemēro tos piespiedu izpildes līdzekļus, kas ir norādīti Civilprocesa likuma 557. pantā, un tie ir: piedziņas vēršana uz kustamo un nekustamo mantu, naudas līdzekļiem kredītiestādēs, piedziņas vēršana uz darba samaksu un tai pielīdzinātajiem maksājumiem, piedziņas vēršana uz naudas līdzekļiem, kas parādniekam pienākas no trešajām personām. Tiesu izpildītājs piemēro tos piespiedu izpildes līdzekļus, kurus savā pieteikumā ir lūdzis piemērot piedzinējs. Parasti tiek norādīti visi iepriekšminētie.

Tiesu izpildītājs izvēlas piemērot tos piespiedu izpildes līdzekļus, kurus konkrētajā gadījumā ir lietderīgi un samērīgi piemērot. Tas ir atkarīgs arī no piedzenamās summas apmēra.

Divi visvairāk izmantotie piespiedu izpildes līdzekļi praksē ir parādnieka kontu apķīlāšana un ieturējumu veikšana no darba samaksas.

Tiesu izpildītājs bankas kontu apķīlā saskaņā ar Civilprocesa likuma 599.1 panta normām: (1) Vēršot piedziņu uz parādnieka naudas līdzekļiem kredītiestādē vai pie cita maksājumu pakalpojumu sniedzēja, tiesu izpildītājs sagatavo un nosūta kredītiestādei vai citam maksājumu pakalpojumu sniedzējam rīkojumu par naudas līdzekļu apķīlāšanu rīkojumā norādītajā apmērā. Rīkojumu saskaņā ar kontu reģistra ziņām par parādnieka atvērtajiem kontiem nosūta attiecīgajai kredītiestādei vai maksājumu pakalpojumu sniedzējam.

(2) Šā panta pirmajā daļā minētajā rīkojumā tiesu izpildītājs attiecībā uz parādnieku – fizisko personu – vienai no kredītiestādēm vai maksājumu pakalpojumu sniedzējiem norāda šā likuma 1. pielikuma 3. punktā noteikto ierobežojumu (250 eiro vai 500 eiro atkarībā no parādsaistību veida).

Respektīvi, apķīlājot jūsu bankas kontu, jums kontā mēneša ietvaros tiek saglabāti naudas līdzekļi minimālās algas (500 eiro vai 250 eiro) vai puses no minimālās algas apmērā, atkarībā no parāda veida. Šo summu jūs ar pasi vai ID karti varat izņemt bankas filiālē skaidrā naudā.

Piedziņas vēršana uz darba samaksu ir atšķirīgs piespiedu izpildes līdzeklis, un to regulē Civilprocesa likuma 594. panta normas.

No parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem ieturējumus pēc izpildu dokumentiem izdara līdz piedzenamā parāda dzēšanai:

1) uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā – saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā;

2) piedzenot uzturlīdzekļus, zaudējumus vai kompensāciju sakarā ar personisku aizskārumu, kura rezultātā radies sakropļojums vai cits veselības bojājums vai iestājusies personas nāve, vai kompensāciju par kaitējumu, kas radīts ar noziedzīgu nodarījumu, kā arī izpildot administratīvo pārkāpumu lietās pieņemtos nolēmumus, – 50 procentus, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā;

3) pārējos piedziņu veidos, ja likumā nav noteikts citādi, – 30 procentus, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus minimālās mēneša darba algas apmērā un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

(2) Ja piedziņa uz darba samaksu tiek vērsta pēc vairākiem izpildu dokumentiem, darbiniekam katrā gadījumā jāsaglabā darba samaksa un tai pielīdzinātie maksājumi 50 procentu apmērā, bet ne mazāk kā minimālās mēneša darba algas apmērā un uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā, izņemot šā panta pirmās daļas 1. un 2.punktā noteikto gadījumu.

(21) Ja vienas izpildu lietas ietvaros piedziņa vienlaikus tiek vērsta gan uz darba samaksu un tai pielīdzinātajiem maksājumiem, gan uz noguldījumiem kredītiestādē, tiesu izpildītājs pēc parādnieka lūguma dod kredītiestādei rīkojumu saglabāt kontā, kurā parādnieks saņem darba samaksu vai tai pielīdzinātos maksājumus, naudas līdzekļus šā panta pirmajā vai otrajā daļā noteiktajā apmērā.

Tiesu izpildītājs var vērst piedziņu uz parādnieka kustamo vai nekustamo īpašumu kā daļu laulāto kopmantā.

Civillikuma 89. pants nosaka: katrs laulātais patur mantu, kas piederējusi viņam pirms laulības, tāpat arī to mantu, ko viņš iegūst laulības laikā kā atsevišķu mantu.

Viss, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet ar abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā darbības palīdzību, ir abu laulāto kopīga manta; šaubu gadījumā jāpieņem, ka šī manta pieder abiem līdzīgās daļās.

Tas, vai konkrētā lietā tiesu izpildītājs vērsīs piedziņu uz laulāto kopmantu, ir atkarīgs no vairākiem apstākļiem: piedzenamās summas lieluma, vai piedziņa iespējama no parādnieka un kāds piedziņas iespējamības gadījumā ir plānojams termiņš, kurā tiks atgūta piedzenamā parāda summa (piemēram, tiek veikti ieturējumi no darba samaksas)

Piemēram, jūsu aprakstītajā gadījumā, ja lieta nonāktu līdz zvērinātam tiesu izpildītājam, piedziņa varētu tikt vērsta uz personas A laulātajam B piederošo automašīnu, jo tā ir iegādāta laulības laikā. Tiesu izpildītājs varētu piemērot CSDD atsavināšanas aizliegumu un likt transporta līdzekli uz pārdošanu izsolē.

Ja automašīnu izdotos pārdot, tad puse no atgūtajiem naudas līdzekļiem būtu novirzāmi parāda dzēšanai, bet otra puse būtu atmaksājama laulātajam B.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas