E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21855
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Kādas likuma normas regulē apgaismošanu izglītības iestādēs

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. decembrī, 2020
Erna K.

Kādas likuma normas regulē izglītības iestāžu apgaismošanu iekštelpās, lai netiktu bojāta redze? Kāda ir atbildība, ja tiek pārkāptas normas? Kam ir jākontrolē apgaismojums, un kas pārbauda, vai normas nav pārkāptas?

A
atbild:
16. decembrī, 2020

Ministru kabineta noteikumi Nr. 890 “Higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu” nosaka: telpās nodrošina dabisko un mākslīgo apgaismojumu. Mākslīgā apgaismojuma līmenis grupas vai rotaļu telpā ir 300 luksu (lx).

Savukārt Ministru kabineta noteikumi “Higiēnas prasības izglītības iestādēm, kas īsteno vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības, profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmas” paredz: mākslīgā apgaismojuma līmenim uz galdu virsmām mācību telpās jābūt 300 lx, bet tāfeles vidusdaļā, izņemot interaktīvās tāfeles: 500 lx.

Dabiskā apgaismojuma minimālais koeficients mācību telpā ir 1,5, bet datorklasē: 1,2. Apgaismes armatūru ierīko tā, lai nodrošinātu gaismas izkliedi, gaismas plūsmas vienmērību un nepārtrauktību, kā arī tāfeles apgaismojumu bez atstarošanās.

Mācību telpā, kur logi ir izvietoti dienvidu pusē, tos aprīko ar saules aizsargierīcēm (piemēram, aizkariem, žalūzijām). Laikā, kad aizsargierīces nav nepieciešams izmantot, tās nedrīkst aizklāt loga stikloto daļu.

Higiēnas prasību, tajā skaitā apgaismojuma normu, ievērošanu izglītības iestādēs kontrolē Veselības inspekcija (VI). Ja skolēniem vai to vecākiem rodas šaubas, ka izglītības iestādes telpā nav atbilstoša gaisa temperatūra vai arī apgaismojums nav pietiekams, sākotnēji problēmu iesakām risināt ar izglītības iestādes vadību, rekomendē VI.

Ja problēmu ar skolas vadību neizdodas atrisināt, ir iespēja vērsties ar iesniegumu Veselības inspekcijā (Rīgā, Klijānu ielā 7) vai tuvākajā reģionālajā kontroles nodaļā. Plašāka informācija par apmeklētāju pieņemšanas vietām un laikiem atrodama inspekcijas mājaslapā www.vi.gov.lv.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas