E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21827
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
3
1
3

Vai MUN maksātājs var pārrēķināt pensiju

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. decembrī, 2020
Valdis

Labdien! Esmu vecuma pensionārs, bet kā saimnieciskās darbības veicējs darbojos mikrouzņēmuma režīmā (pats kā mikrouzņēmuma īpašnieks maksāju mikrouzņēmuma (kurā esmu vienīgais darbinieks) nodokli). Vai man ir tiesības uz pensijas pārrēķināšanu?

A
atbild:
14. decembrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Mikrouzņēmumu nodoklis ietver valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, tostarp arī apdrošināšanu pensijai. Mikrouzņēmumu nodokļa maksātājam pensijas kapitāls veidojas no iemaksu objekta. Iemaksu objektu aprēķina, ņemot vērā mikrouzņēmuma darbinieku skaitu, faktiskos ienākumus katrā ceturkšņa mēnesī, darbinieku apdrošināšanas statusam atbilstošo valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu likmi un mikrouzņēmuma aprēķinātās iemaksas par ceturksni.

Ja pēc vecuma pensijas piešķiršanas tiek veiktas valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas, personai ir tiesības pieprasīt pārrēķināt vecuma pensiju par uzkrāto pensijas kapitālu. Šāds pārrēķins veicams ne biežāk kā reizi gadā.

Pensijas pārrēķināšanai jāiesniedz iesniegums Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Pārrēķināto vecuma pensiju veido agrāk piešķirtā (pārrēķinātā) pensija un pensija, kas aprēķināta, ņemot vērā pensijas kapitālu, ko persona uzkrājusi pēc pensijas piešķiršanas (pārrēķināšanas). Līdz ar to pensijas apmēra palielinājums būs atkarīgs no jaunā uzkrātā pensijas kapitāla.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas