E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21821
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Dzīvokļa īpašums ir funkcionāli saistīts ar zemes vienību

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. decembrī, 2020
Zane

Labdien! Vēlos samainīt savu dzīvokli pret citu. Manam dzīvoklim zemesgrāmatā ir ieraksts par zemes domājamām daļām (privatizēts). Maiņas dzīvoklis arī ir privatizēts, bet zemesgrāmatā ir atzīme: dzīvokļa īpašums funkcionāli saistīts ar zemes vienību. Ko tas īsti nozīmē, un kāda ir atšķirība starp funkcionāli saistītu un privatizētu dzīvokli? Vai tas nozīmē, ka zeme nav īpašumā, laika gaitā iespējamas izmaiņas un var tikt pieprasīta kāda nomas maksa? VZD man paskaidroja, ka īpašniekam ir divas zemesgrāmatas – viena dzīvoklim un viena zemei – un ka tie ir divi dažādi īpašumi, un nav zināms, kā zemes daļas vispār ir sadalītas un cik katram pieder. Vai man kā potenciālajam šāda dzīvokļa īpašniekam šajā gadījumā būtu par ko satraukties? Vai šādas zemes lietošanas tiesības ir vienlīdzīgas ar privatizētu zemi? Un vai, mainot dzīvokli un nostiprinot īpašumtiesības zemesgrāmatā, būs jāmaksā nodeva par katru zemesgrāmatu atsevišķi? Paldies!

A
atbild:
15. decembrī, 2020

Kā norādīja Zemesgrāmatas nodaļā, mainot dzīvokļus un zemi, atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 1250 “Noteikumi par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā”, valsts nodeva tiek maksāta par dārgāko īpašumu. Tiek veikts kopīgs aprēķins par abu īpašnieku dzīvokļiem un zemi. Par samaksas kārtību un apmēru puses savstarpēji vienojas.

Savukārt kancelejas nodeva atbilstoši Zemesgrāmatu likuma 107. pantam tiek iekasēta šādos apmēros: par jaunas tiesības nostiprinājumu katrai personai – 14,23 eiro; par zemesgrāmatu apliecības izsniegšanu – 7,11 eiro.

Atzīme “dzīvokļa īpašums funkcionāli saistīts ar zemes vienību” nozīmē to, ka zeme pieder dzīvokļa īpašniekam un tā ir domājamā daļa no pārējo dzīvokļu īpašniekiem šajā mājā, kas arī atrodas uz šīs zemes.  

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas