E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21794
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Kā tiesā nosaka uzturlīdzekļu apmēru

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. decembrī, 2020
aija

Labdien! Vai ir iespējams piedzīt uzturlīdzekļus 250 eiro apmērā, ja neto alga ir 1000 eiro, bet ir apgādājamais un neregulāras piemaksas? Kādus kritērijus tiesa vērtē? Esmu pārsūdzējis lēmumu apgabaltiesā. Vai tur skatās visu vēlreiz detalizēti, un vai alimentu summa var samazināties vismaz līdz 200 eiro?

A
atbild:
30. decembrī, 2020
Marika Mure
juriste

Apgabaltiesa skatīs lietu vēlreiz pēc būtības, pamatojoties uz pirmās instances tiesā iesniegtajiem pierādījumiem. Ja vēlaties apgabaltiesā iesniegt jaunus pierādījumus, jums nāksies pamatot, kāpēc tie netika iesniegti pirmajā instancē un kāpēc tiem ir nozīme lietā. Taču jārēķinās, ka tiesa var arī atteikt tos pieņemt, ja jūsu argumentācija tiesai nešķitīs pietiekami pamatota.

Lemjot jautājumu par uzturlīdzekļu apmēru, tiesa pamatā ņem vērā divus kritērijus: vecāka ienākumus un bērnam nepieciešamos izdevumus. Protams, katrā atsevišķā gadījumā ir savas nianses, ko arī tiesa var ņemt vērā, pieņemot lēmumu par uzturlīdzekļu apmēru.

Ja jūs spēsiet tiesai pierādīt, ka pirmās instances tiesas piespriestā uzturlīdzekļu summa ir nesamērīga ar jūsu ienākumiem vai bērna reālajām vajadzībām, tiesa teorētiski var samazināt sākotnēji piespriesto uzturlīdzekļu apmēru.

Papildus norādāms: ja mainās jūsu ienākumu līmenis vai rodas citi apstākļi, kas liedz jums maksāt tiesas piespriestos uzturlīdzekļus, jums ir tiesības vērsties tiesā ar prasību par uzturlīdzekļu apmēra samazinājumu. Tomēr jāpatur prātā, ka nodrošināt bērnu ar minimālo uzturlīdzekļu apmēru jums būs pienākums neatkarīgi no ienākumiem un citiem apstākļiem. To nosaka Civillikuma 179. panta piektā daļa.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas