E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21746
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Pieļaujamā trokšņa daudzums pilsētā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. novembrī, 2020
Diāna

Ogrē, Zilo kalnu dabas parka teritorijā skvērā starp privātmājām pagājušajā vasarā tika ierīkots bērnu rotaļu laukums. Troksnis, ko rada neslāpētas bērnu un pieaugušo klaigas visas dienas garumā, ir ļoti liels un mieru traucējošs. Tiek vestas arī bērnudārzu grupas un skolēni ar autobusiem. Ogres dome sniedza atbildi, ka prettrokšņu siena celta netiks, jo tas veicināšot segregāciju, un ka trokšņus slāpējot koki skvērā. Cilvēki, kuri ierodas ar automašīnām, novieto tās ceļa malā apstādījumos starp liepām skvērā. Līdz šim abās ceļa pusēs bija zālājs, kas tika regulāri kopts. Sākotnēji vadītāji tikai nedaudz iebrauca zālājā, tad arvien vairāk un vairāk. Tagad starp ceļa malas liepām zāle vairs neaug, mašīnas tiek liktas ar visiem četriem riteņiem iepriekš esošajā zālājā, uz koku saknēm. Daži koki jau ir sašķiebušies. Ceļa veids – prospekts. Vienā pusē parks, otrā pusē privātmājas. Trotuāru nav. Divvirzienu kustība, viena josla katrā virzienā, bez sadalošās līnijas. Jautājumi: 1) Vai es drīkstu/ vai man ir pamats/ tiesības saukt pašvaldības policiju par automašīnu novietošanu neatļautā vietā? 2) Vai es drīkstu iestādīt starp liepām (ceļa malā, skvērā) kādus kokus, piemēram, tūjas, lai nebūtu šīs mašīnām pietiekami lielās starpas, kur iebraukt, kā arī lai radītu kaut nelielu skaņas un vizuālo barjeru? Cilvēki diemžēl neiet bērnu laukumā pa šim nolūkam īpaši ierīkotajām takām visos skvēra stūros, bet pa tiešo no savām ceļa malā noliktajām mašīnām. Līdz ar to visi krūmi un jaunie kociņi ir izbradāti.

A
atbild:
20. novembrī, 2020

Pieļaujamo trokšņu apmēru nosaka Ministru kabineta 2014. gada 7. janvāra noteikumi Nr. 16 “Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība” 2. pielikums. Fakts, ka privātmāju rajonā ir izveidots bērnu rotaļu laukums, nenozīmē, ka tā apmeklētāji ir tiesīgi pārsniegt pieļaujamo trokšņu līmeni un traucēt citiem māju iedzīvotājiem.

Attiecīgi, ja bērnu laukuma apmeklētāji novieto transportlīdzekļus, kur to stāvēšana nav atļauta (zaļā zona), jums ir tiesības vērsties pašvaldības policijā pārkāpēju saukšanai pie administratīvās atbildības.

Attiecībā uz teritorijas apstādīšanu paskaidrojam, ka, ja minētā teritorija nav jūsu īpašums, jums nav tiesību veikt koku vai krūmu stādīšanu svešā teritorijā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas